Vanaf 1 januari verandert er weer heel wat voor Brusselaars. Zo zullen huurders van een huis of appartement in het Brussels gewest voorkeurrecht hebben bij de verkoop van die woning. BRUZZ zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Dit verandert op 1 januari voor Brusselaars
Brusselse huurders krijgen voorkeurrecht bij verkoop van woning
Het voorkeurrecht is enkel van toepassing voor ongemeubelde woningen waarvoor een langlopende huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats werd gesloten.
De eigenaar moet de huurder voorafgaandelijk op de hoogte stellen van zijn beslissing om het goed te verkopen, met vermelding van de prijs en de voorwaarden van de geplande verkoop, en van zijn voorkeurrecht. Daarna beschikt de huurder over dertig dagen om al dan niet in te gaan op het aanbod tot aankoop.
Als de woning uiteindelijk tegen een gunstigere prijs of gunstigere voorwaarden aan een andere koper wordt aangeboden, krijgt de huurder zes dagen de tijd om zijn voorkeurrecht uit te oefenen.
Verplicht model harde vuilnisbak
Wie zijn vuilniszak buiten zet in een harde vuilnisbak, moet daar binnenkort een specifiek model voor gebruiken, van maximaal 80 liter. Meer informatie vind je hier. In Sint-Lambrechts-Woluwe worden harde vuilnisbakken verplicht voor organisch en huishoudelijk afval.
Lonen stijgen
De lonen in België worden aangepast aan de inflatie. Dat verschilt van sector tot sector. Zo zien bedienden uit het paritair comité 200 - dat is het grootste paritair comité - hun loon in januari met 1,48 procent stijgen.
Sigaretten worden duurder
Sigaretten worden 2 euro per pakje duurder. De prijs van een pakje met 20 sigaretten zal zo op vier jaar tijd met 59 procent gestegen zijn en die van roltabak met meer dan 90 procent. Ook de prijs van e-sigaretten gaat omhoog: er wordt een accijns ingevoerd van 0,15 euro per milliliter.
Hogere fietsvergoeding, maar met fiscaal plafond
Elke werknemer heeft recht op zo'n fietsvergoeding, die van 0,27 euro stijgt naar 0,35 euro per afgelegde kilometer in 2024. Voor het eerst komt er wel een fiscaal plafond op die fietsvergoeding. Dat plafond is door de regering vastgelegd op 2.500 euro. Tot dat bedrag is de fietsvergoeding vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen.
Feitelijk samenwonenden gelijkgeschakeld met echtgenoten voor successierechten
Door de nieuwe regeling worden mensen niet langer benadeeld die samenleven zonder officiële erkenning van hun verbondenheid. Zij moeten dan wel hebben samengeleefd in een gemeenschappelijk huishouden - in beginsel één jaar om van de laagste tarieven te kunnen genieten, en drie jaar om te kunnen genieten van de vrijstelling op de gezinswoning.
De hervorming voert ook een verlaagd tarief van 3 procent, de zogenaamde 'vriendenerfenis', in op een eerste schijf van 15.000 euro voor de volledige nalatenschap voor personen die belast worden volgens de tarieven tussen broers en zussen, tussen ooms en tantes of neven en nichten en tussen alle andere personen die tevens specifiek vermeld worden in een testament.
Sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas stijgt met ruim 9 procent
Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit stijgt van 21,568 cent per kilowattuur (inclusief btw) naar 23,441 cent. Het sociaal tarief voor aardgas zal dan 5,371 cent per kilowattuur bedragen, inclusief btw. Nu is dat nog 4,902 cent.
Geen belastingvermindering meer voor de tweede woning
Brussel had al de belastingvermindering voor de eerste woning afgeschaft. Voor de tweede woning was echter nog een belastingvermindering mogelijk. Die was na de zesde staatshervorming een federale bevoegdheid gebleven. Maar vanaf 2024 kan de belastingplichtige bij een nieuwe lening niet langer genieten van dat fiscaal voordeel voor kapitaalaflossingen van een lening voor een tweede woning. Het voordeel blijft behouden voor leningen aangegaan op uiterlijk 31 december 2023.
Maaltijdcheques voor federale ambtenaren
Goed 65.000 federale ambtenaren krijgen vanaf 1 januari maaltijdcheques. De nominale waarde van de cheque werd vastgelegd op 6 euro.
Tijdelijke werkloosheid 5 euro duurder voor werkgever
De federale regering verlaagt op 1 januari 2024 de uitkering aan tijdelijke werklozen van 65 naar 60 procent. In ruil moeten werkgevers hun werknemers wel een toeslag van vijf euro per dag betalen.
Papieren ecocheques niet langer geldig
Papieren ecocheques moeten ten laatste op 31 december van dit jaar opgebruikt zijn. Dan verstrijkt de geldigheid van de laatste papieren ecocheques. Werkgevers verstrekken al twee jaar enkel digitale ecocheques, maar de papieren cheques konden dus nog tot eind 2023 gebruikt worden.
Postzegels worden duurder
De non-priorzegel kost vanaf januari per stuk 1,46 euro in plaats van 1,39 euro, of 1,43 euro per stuk bij aankoop van een vel van 10. De priorzegel zal 2,27 euro per stuk kosten in plaats van 2,17 euro, of 2,24 per stuk bij aankoop van een vel van 10.
Ook pakjes versturen wordt duurder, al zegt bpost dat er manieren bestaan om minder te betalen zoals een verzendetiket online afdrukken en betalen en pakjes versturen via een van de 3.000 afhaalpunten van bpost.
Geen verlies vakantiedagen bij ziekte tijdens verlof
Werknemers die ziek worden of het slachtoffer worden van een ongeval kunnen tijdens het verlof, kunnen vanaf 1 januari 2024 een ziektebriefje indienen bij hun werkgever. De werknemer behoudt dan het recht op gewaarborgd loon tijdens die ziektedagen, en de ziektedagen komen weer op de vakantieteller terecht. Dat betekent niet dat het verlof daarna automatisch wordt verlengd. Daarvoor moet de werkgever de toestemming geven.
Dossierkosten voor hypothecaire lening verlaagd naar 350 euro
De dossierkost voor een hypothecaire lening kan vanaf 1 januari nog maximaal 350 euro bedragen, tegenover 500 euro eerder.
Hogere minimumpensioenen
Het minimumpensioen voor werknemers gaat met 2,08 procent omhoog. Voor alleenstaande werknemers met een volledige loopbaan, van 45 jaar, komt het minimumpensioen dan uit op 1.738,55 euro bruto per maand, of maandelijks 35,42 extra per maand. Voor een gezinspensioen is dat 2.172,49 euro.
Milieubijdrage van 10 euro bij aankoop nieuwe auto
Bij de aankoop van een nieuwe auto of bestelwagen betalen consumenten vanaf 1 januari een milieubijdrage van 10 euro. Met die bijdrage wordt de toekomstige recyclage van het voertuig bekostigd.
Lees meer over: Samenleving