Wat is de vuilste plek in Brussel? BRUZZ gooide de vraag in de groep en op basis van al die zintuigelijke, soms misselijkmakende beschrijvingen, illustrerende foto's en wanhopige hulpkreten, stelden we een top tien op van de morsigste hoeken van de stad. "Men laat ons stikken in het vuil."
Dit zijn de tien smerigste plekken van Brussel
Deze top tien kwam er in het kader van BRUZZ' Week van de Netheid. Alle kanalen van BRUZZ staan vanaf 29 april tot 3 mei in het teken van netheid. Vorige week kwamen onze reporters al in actie en gingen ze de Alphonse Vandenpeereboomstraat opruimen.
1. Brussel-Noord
Stationsbuurten zijn traditioneel gevoelig voor vuil omdat er grote stromen mensen passeren. Uit de inzendingen van lezers komt het Noordstation naar voor als de vuilste plek van Brussel. De ongelukkige overwinning komt voor de meesten waarschijnlijk niet onverwacht. De toestand in het ondergrondse busstation werd recent al meermaals aangeklaagd. Het is er voortdurend uit de doppen kijken om afval, etensresten en soms zelfs uitwerpselen te ontwijken. Lezers getuigen van een permanente stank van uitlaatgassen, uitwerpselen en zweet.
Maar ook bovengronds is het allesbehalve proper, met onder meer uitpuilende vuilnisbakken als illustratie. De spoorbedding zou volgens een beschaamde getuige bezaaid liggen met blikjes, flessen, wc-papier. Er zijn zelfs ratten gespot. Ook de tunnels onder de sporen richting Aarschotstraat werden genoemd.
2. Grondelstraat, Anderlecht
Sinds de sluiting van de brug aan Klein Eiland is de buurt rond de Grondelstraat in Anderlecht een paradijs voor sluikstorters. Het is immers een desolate plek, met amper verkeer en volgens verschillende lezers wordt er niet gecontroleerd. Er zouden dagelijks bussen en vrachtwagens stoppen om afval te dumpen.
Langs de weg kan je geregeld gedumpte bouwmaterialen vinden, matrassen, grof huisvuil, kledij, glas. Ook achtergelaten voertuigen zijn er al gesignaleerd. Sinds kort zijn er ook enkele zelfgebouwde hutten bij gekomen, waarrond vaak vuurtjes worden gestookt.
3. Brabantwijk, Schaarbeek
Vlak bij het Noordstation kreeg ook de buurt van de Brabantstraat en het Liedtsplein verschillende nominaties. “Een combinatie van asociale marginaliteit en straffeloosheid resulteert in een buurt die er - ondanks de constante aanwezigheid van straatvegers - permanent als een stort bijligt”, meent Jonas Vanoverwaelle.
Het enige verschil is volgens de buurtbewoners dat het zelfs op een stort niet zo hard naar urine ruikt. Dit omdat de hele buurt door vele passanten als openbaar toilet gebruikt wordt.
4. Hertogin van Brabantplein, Molenbeek
Het Hertogin Van Brabantplein, de Ninoofsesteenweg die erdoor loopt en enkele van zijn zijstraten schoppen het gezamenlijk tot een vierde plaats. Ook hier klagen buurtbewoners over straffeloosheid. Niet alleen qua sluikstorten, maar ook wat wildparkeren betreft. “De gemeente laat dit maar gebeuren”, klinkt het bij Niels Wennekes
De buurtbewoners waren het zo beu dat ze een plaatselijk comité oprichtten om dit aan te kaarten bij de gemeente en het Gewest. “Het had bitter weinig resultaat, of beter gezegd, geen resultaat”, vertelt Kobe Lootens.
5. Ossegem – Beekkant – Weststation
We blijven nog even hangen in Molenbeek, meer bepaald in de buurt van het braakland langs de spoor- en metrolijnen bij de stations Ossegem, Beekkand en Weststation. Hier vind je onder meer de Alphonse Vandenpeereboomstraat, een beruchte hotspot voor sluikstorters, waar BRUZZ vorig week nog ging schoonmaken.
Ook elders in de omgeving zijn verschillende onfrisse hoeken en groene bermen, waar je tussen de bomen verschillende soorten afval kan spotten, inclusief grof huisafval zoals wc-brillen, lavabo’s en kasten, maar ook handtassen en zelfs autobumpers zijn hier niet zeldzaam. Niet te verwonderen dat ratten hier ook goed gedijen.
6. Brussel-Zuid
Ook de buurt van het Zuidstation kon niet ontbreken in de lijst. Vooral de Overdekte Straat staat bekend als groezelig, maar ook de aanpalende straten scoren slecht.
Er is sprake van een rondhangende groep, die afval op de grond gooit en de auto continu laat draaien, gepaard met een cannabis-urinegeur. Voor de rest ook hier hetzelfde liedje: veel zwerfafval en stank. Na de passage van de grote Zuidmarkt op zondag is het er bovendien een heus slagveld van plastic zakken en andere rotzooi.
7. Kuregem
De buurt rond de Anderlechstepoort en het aangrenzende deel van Kuregem kreeg ook verschillende nominaties. Enkele hotspots hier zijn de Pottengoedstraat en de Plantinstraat. Voor Mathieu Goedefroy, bewoner van die laatste, is de maat vol. Na vier jaar wil hij nu zo snel mogelijk verhuizen.
“Er is geen straathoek vuiler dan de mijne. Op dagen dat het tegenvalt is er soms een stapel afval van meerdere meters hoog. Het gaat om tònnen aan troep die hier wekelijks aan- en afgevoerd worden”, vertelt hij.
“We hebben de situatie met de buurtbewoners al ettelijke keren aangekaart bij de gemeente. Maar ze hebben nooit echte maatregelen getroffen. Van controle door de ordediensten is geen sprake. Men laat ons stikken in het vuil”, aldus Goedefroy.
8. De Marollen
De Marollen, met de dagelijkse rommelmarkt, staan ook al jaren bekend als een slonzige buurt. Een lezer vraagt zich af of sommige bewoners hier geloven dat de straat gemaakt is om afval te dumpen.
Katrien Colenbie gruwelt dagelijks van de lift tussen de wijk en het Poelaertplein. “De ruiten van de lift worden nooit gewassen, er ligt urine op de grond die een walgelijke geur veroorzaakt, overal stof en vet van het liftmechanisme. Wat een toestand!”
9. Matonge
In de buurt van de Naamsepoort in Elsene geeft de Matongewijk vaak een verwaarloosde, morsige aanblik. Vooral de stapels vuilniszakken aan de toegang van de winkelgalerijen die uitgeven in de Waversesteenweg zijn berucht.
“In de galerij liggen constant plukken haar omwille van de vele Afrikaanse haarsalons", vertelt Mary Welch. "Er liggen spullen en afval van daklozen. Mensen urineren en roken binnen in de galerij Lege flessen alcohol zijn al lang geen uitzondering meer. Er is één immense berg vuilniszakken, die occasioneel in brand wordt gestoken.”
Er wordt binnen niet enkel geplast, bewijst onderstaande foto, die tevens ook prijs van vuilste foto won.
10. Nestor Martinstraat in Sint-Agatha-Berchem
De netheidsproblemen blijven niet beperkt tot de armere en dichtbevolkte wijken of stationsbuurten. Desolate plekken en uithoeken zijn ook magneten voor sluikafval, en daarnaast spelen grenzen ook een rol. Langs de Nestor Martinstraat achter het station van Sint-Agatha-Berchem ligt bijvoorbeeld ook een door verschillende buurtbewoners aangeduide stortplek.
Het gaat om een verwaarloosd, verlaten perceel, maar ook op de stoep is vaak veel afval te vinden. Ratten en ander ongedierte voelen zich hier thuis. De plek is extra aantrekkelijk voor sluikstorters omdat de grens met het Vlaamse Asse vlakbij ligt.
Inwoners van Vlaanderen komen hier dan ook regelmatig afval dumpen, soms in de veel goedkopere Brusselse vuilniszakken. Contact maken met lokale politici levert volgens een lezer niets op. "Vlaanderen wijst naar Brussel, Brussel naar Vlaanderen", zegt Pieter Van Maele. "En in plaats van het op te ruimen, hebben gemeentearbeiders nu grote zwarte zeilen gespannen, waardoor het vuil niet meer zichtbaar is."
Bekijk maandagavond onze reportage over de Clean Up op BRUZZ 24. Radio ontvangt Leo Not Happy en Plogging Anderlecht, twee burgerbewegingen die opruimacties organiseren op hun eigen manier. Voorts onderhoudt het radioteam de hele week lang een eigen wormenbak met het oog op organische afvalverwerking.
Meer dan honderdtwintig lezers stuurden de afgelopen weken een inzending in om een rommelige en vuile plek te nomineren. Op basis daarvan stelde BRUZZ deze top tien samen. Dit artikel maakt deel uit van BRUZZ' Week van de Netheid.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Openbare Netheid , sluikstorten , vuilniszakken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.