Dokters van de Wereld verdubbelt acties Maximiliaanpark

GR
© BRUZZ
07/09/2017

De medische ngo Dokters van de Wereld schakelt een versnelling hoger in het voorzien van medische hulp voor migranten in het Maximiliaanpark. “Tot nu trokken we twee avonden per week naar het park en het Noordstation, maar dat is niet langer voldoende. De vraag om medische hulp is te groot”, aldus de organisatie.

Sinds het begin van de crisis deze zomer trekt de medische ngo Dokters van de Wereld twee avonden per week naar het Maximiliaanpark om migranten van de nodige zorgen te voorzien.

Veertig consultaties per avond
Die aanpak blijkt evenwel niet langer voldoende te zijn. “Week na week zagen we een stijging in de consultaties, tot veertig per avond”, zo stelde de organisatie vast. “De klachten gingen daarbij van ernstige luchtweginfecties, diabetes of bijvoorbeeld zwangerschappen.”

“We dreigden niet langer aan de medische vraag te kunnen voldoen en daarom vergroten we vanaf deze week onze slagkracht. Vanaf vandaag kan je ons elke maandag, woensdag- en vrijdagnamiddag vanaf 14 uur terugvinden in het park met een medibus en een tent”, zo zegt Nel Vandevannet, directeur Belgische projecten.

‘Politie is geen medicijn voor zieke migranten’
De organisatie ziet ook onrustwekkend veel mensen met verwondingen en breuken. Bijna een op vier mensen kampt met wonden of breuken. “Die kunnen opgelopen zijn tijdens de tocht vanuit andere Europese landen naar hier, maar de systematische razzia’s in het park van de afgelopen weken spelen zeker mee.”

“Geweld en repressie is geen oplossing”, zo stellen zij duidelijk. “Kijk maar naar Calais, daar zijn ze ook moeten terugkomen van deze kortetermijnaanpak. Politie is geen medicijn voor zieke migranten.”

'Recht op menswaardig onthaal'
De oprichting van een (minimaal) onthaalcentrum is volgens Vandevannet nu absoluut noodzakelijk en daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht. “Wij zijn nog op zoek naar dokters, verpleegkundigen, maar ook onthaalmedewerkers en vertalers. Onze acties staan of vallen met de inzet van burgers.”

Tot slot blijft de organisatie pleiten voor een informatiepunt. “Meer dan tachtig procent van de mensen in het park komt uit conflictgebieden als Soedan, Eritrea of Irak. Dat zijn geen ‘gelukszoekers’ zoals nu maar al te vaak wordt beweerd.”

“Deze mensen hebben recht op asiel in ons land, maar zijn vaak slecht geïnformeerd. Hier moet dringend iets aan worden gedaan. ‘Zelfs’ migranten hebben recht op een menswaardig onthaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni