De Bockstaellaan in Laken.

Domiciliefraude op Bockstaellaan: zeven pogingen tot inschrijving op één adres

Sara De Sloover
© BRUZZ
28/10/2022

Hilde Maes woont alleen in een huis op de Emile Bockstaellaan in Laken. Ze was dan ook verbaasd toen ze ongeveer een jaar geleden plots officiële brieven kreeg voor heel wat andere mensen op haar adres. En ze is niet de enige in haar buurt, maar politie en gemeente hebben geen zicht op hoe vaak dat gebeurt. Eén buurvrouw zag recent een fictieve medebewoner een uitkering toegekend krijgen.

"Op een dag steekt in mijn bus een enveloppe van ING", vertelt Maes haar verhaal aan BRUZZ. "Maar omdat ik met vakantie was, zag ik dat niet meteen. Dus was het mijn buurvrouw, in het bezit van mijn huissleutels in mijn afwezigheid, die plots oog in oog stond met een man aan mijn deur. Hij was blijkbaar al langere tijd aan het wachten in zijn wagen, en vroeg naar de ING-brief. Zijn bankkaart stak erin, zei hij."

De verbouwereerde buurvrouw wist van niets. "Later ben ik de post gaan afgeven in een agentschap, met de mededeling dat die persoon niet op dat adres woonde."

Een paar dagen later kreeg Maes een brief van zelfstandigenkas Liantis, voor nog iemand anders. Nog een dag later volgde opnieuw post van Liantis, voor een inschrijving van een derde persoon. Maes belde het bedrijf op, maar besloot ook naar de politie te stappen.

Zeven (voorlopige) inschrijvingen op één adres

Aan de hand van drie rijksregisternummers in de aangekomen brieven ontdekte een agent dat zeven anderen zich hadden ingeschreven op Maes' adres. Telkens ging het om Oost-Europeanen, en in alle gevallen was de inschrijving uiteindelijk geweigerd, omdat ze volgens de politiedatabank waren gestoeld op valse verklaringen of valse documenten. Niemand werd dus definitief ingeschreven.

Proces-verbaal door de politie Brussel Hoofdstad-Elsene

| Proces-verbaal door de politie Brussel Hoofdstad-Elsene, rond brieven voor drie personen die het adres van Hilde Maes hadden opgegeven als woonst

"We zijn wettelijk verplicht EU-burgers voorlopig in te schrijven op de wachtlijst van het Nationaal Register", laat Fabrice Voogt, woordvoerder van Brussels schepen van Burgerlijke Stand Ahmed El Ktibi (PS), weten. "Als de wijkagent langskomt en het verblijfsonderzoek op die manier negatief is, worden deze mensen geschrapt, ze hebben geen recht op inschrijving. Dit probleem betreft vooral EU-buitenlanders."

Maar Maes is niet de enige in haar straat die ongenode brieven krijgt, vertelt ze. "Verschillende buren van me die in een eigen huis wonen, krijgen ook brieven voor mensen die ze helemaal niet kennen." Na contact met de wijkagent bevestigt Robin De Becker, de woordvoerder van de zone Brussel Hoofdstad Elsene, dat verhaal. Een onderzoek werd opgestart.

Eén buurvrouw, vertelt Maes, kreeg afgelopen zomer brieven van het OCMW. De brieven waren bedoeld voor iemand die als student een leefloon vroeg en dat uiteindelijk ook toegekend kreeg, goed voor een bedrag van 8.900 euro per jaar. BRUZZ kreeg de desbetreffende brief te zien. "Die man woont evenmin op dat adres, en toch krijgt hij een uitkering."

Een paar dagen geleden vond ze in de struiken een pakje met 25 belastingbrieven, bestemd voor personen die allemaal op hetzelfde adres zouden wonen. "Dat huis ligt even verderop en heeft maar vier deurbellen."

Geen cijfers

Cijfers over hoe vaak dit uiteindelijk in de stad gebeurt, hebben El Ktibi en de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene niet. Boetes of andere straffen hangen er niet aan vast. "Die mensen worden uitgeschreven op dat adres, maar het is niet mogelijk elke 'fraudeur' te vervolgen", laat het kabinet-El Ktibi weten. "Dit zijn misbruiken die verband houden met pogingen tot immigratie en vestiging in ons land."

"Het belangrijkste voor de Europese burger is om een nationaal nummer te krijgen", zegt Voogt. "Het adres is een middel daartoe. Er wordt om een adres gevraagd, dat geven ze. Hij weet dat zijn registratie niet definitief zal zijn, maar hij heeft zo wel een rijksregisternummer (nodig om allerlei officiële documenten aan te vragen, red.)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , domicilie , domiciliecontroles , domiciliefraude , Emile Bockstaellaan , Ahmed El Ktibi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni