Komende donderdag 16 februari wordt er in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van de N-VA dat een actieve meldingsplicht invoert voor het personeel van sociale instellingen. Verschillende sociale organisaties roepen via Facebook op om die dag, vanaf 13u30, massaal te gaan protesteren aan het justitiepaleis in Brussel.
Donderdag protest tegen meldingsplicht sociaal werkers
In het wetsvoorstel, voorgelegd door Kamerlid Valérie van Peel (N-VA), staat dat medewerkers van het OCMW en andere sociale organisaties in de toekomst verplicht kunnen worden hun beroepsgeheim achterwege te laten indien ze een teken van mogelijke terreuractiviteiten zouden merken bij een cliënt.
“Het is belangrijk dat we terrorisme proberen te bestrijden, maar niet op deze manier. Dit zal de band tussen de sociale werkers en de cliënten in het gedrang brengen”, zegt Roland Vandenhove, OCMW-voorzitter van Molenbeek, aan BRUZZ.
Vertrouwensrelatie onder druk
Ook het Netwerk tegen Armoede, een verzameling van 59 verenigingen in Vlaanderen en Brussel, steunt de protestactie. “Er zal een kleine delegatie aanwezig zijn tijdens de manifestatie omdat we vinden dat de vertrouwensrelatie tussen de OCMW-medewerker en zijn cliënt niet onder druk mag worden gezet”, vertelt Peter Heirman, communicatieverantwoordelijke bij Netwerk tegen Armoede, aan BRUZZ.
Hoewel er wordt opgeroepen tot protest zijn de organisaties niet tegen het melden van mogelijke terroristische activiteiten. “Er moeten bepaalde zaken getraceerd kunnen worden en hier voldoet de huidige wetgeving al aan. Het is niet nodig om het beroepsgeheim in het gedrang te brengen”, zegt Peter Heirman.
Onduidelijke criteria
Volgens de sociale organisaties zouden de criteria van de meldingsplicht niet voldoende duidelijk zijn. “Er is angst voor misverstanden. Zowel de maatschappelijk werker als de cliënt kan ten onrechte beschuldigd worden indien de meldingen gebeuren op basis van vermoedens”, aldus Peter Heirman.
Samenwerking
De manifestatie, die tussen 13u30 en 16u30 zal plaatsvinden, is een initiatief van de politieke actiegroep École en Colère in samenwerking met le Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP), l'Association de Défense des Allocataires Sociaux (aDAS), de Liga voor de Mensenrechten en les Acteurs des Temps.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.