Begin november begon de vzw Doucheflux met de verbouwing van een pand nabij het Zuidstation. Er komen douches, kluisjes en een klein wassalon voor daklozen. De vzw vindt het intussen hoogtijd dat de overheid over de brug komt met subsidies.
Douches en hondenkennel voor daklozen aan het Zuidstation
Onder de bezielende leiding van Laurent d’Ursel zet Doucheflux zich al vier jaar in voor de vele daklozen en behoeftigen in Brussel. Een en ander begon bij de vaststelling dat er in de hoofdstad van België en Europa een schrijnend tekort is aan sanitair voor daklozen. D’Ursel begon plannen te maken voor een soort badhuis.
Omdat de uitwerking tijd kostte, lanceerde hij alvast activiteiten die de daklozen ‘waardigheid, energie en zelfvertrouwen’ moeten geven. De vrijwilligers van Doucheflux maken samen met daklozen een tweemaandelijks magazine en een maandelijks radioprogramma en organiseren filmavonden en debatten over armoede.
Intussen zijn ook de douche-plannen concreet. Vorige lente werd een gebouw aangekocht in de Veeartsenstraat in Anderlecht. De verbouwing ging begin deze maand van start en moet eind volgend jaar klaar zijn. Vorige donderdag gaf de vzw uitleg bij de verbouwingsplannen.
“Op de kelderverdieping komt een sanitair blok met twintig douches en voorts lavabo’s en toiletten. Ook wordt er een klein wassalon geïnstalleerd zodat de daklozen hun kleren kunnen wassen en drogen. En er komt een ruimte die door Dokters van de Wereld of de vzw Straatverplegers kan gebruikt worden,” vertelde Danielle Borremans van Doucheflux.
“Op het gelijkvloers worden 450 grotere en kleinere lockers geplaatst waar mensen zonder thuis hun spullen kunnen achterlaten.” Daar komt ook een loket waar daklozen informatie kunnen krijgen over de sociale sector. Helemaal achteraan is er een kennel getekend op het plan. Borremans: “Vele daklozen hebben een hond. Die kunnen ze daar achterlaten tijdens het douchen.”
Boven worden twee zalen gemaakt die aan sociale tarieven verhuurd zullen worden.
Ook van de douches en kluisjes verwacht de vzw inkomsten. Beperkte evenwel: een douche zal één euro kosten, een wasbeurt een halve euro, en een locker voor een week ook een euro.
Tot hiertoe is Doucheflux een honderd procent privé-initiatief. De aankoop van het gebouw – 350.000 euro – en de renovatie – 1.200.000 euro – worden gefinancierd door twee venootschappen met een sociale inslag, de coöperatieve vennootschap Immoflux en Ceperive, de nv van AB InBev-aandeelhouder Arnoud de Pret.
Doucheflux leeft voorts van giften en steun in natura. Zo sponsort de firma Van Marcke de douches.
Hygiëne
“Het grote probleem worden de lonen,” zegt d’Ursel. “Als het gebouw eind volgend jaar opengaat, zullen er naast de vrijwilligers ook minstens drie voltijdse vaste medewerkers nodig zijn. Dat kost 133.000 euro per jaar.” Doucheflux is dan ook hard op zoek naar subsidies. “Wij hebben al onze connecties aangeboord. Nu is het aan de overheid om bij te springen.”
Bij de presentatie van de verbouwing vorige week namen ook Maurice Cornet en Patrice Rousseau, twee ervaringsdeskundigen, het woord. “Doucheflux heeft mij een stem gegeven, dankzij hen besta ik,” zei Cornet. Ex-dakloze Rousseau onderstreepte het belang van hygiëne. “Als je er niet proper uitziet, kan je je niet eens fatsoenlijk presenteren bij het OCMW.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.