Druggebruikers metro Beurs huizen nu in IJzer

Jasmijn Post, Peter Detailleur
© BRUZZ
17/01/2017

De druggebruikers die in de zomer overlast veroorzaakten in metrostation Beurs, zijn verhuisd naar metrostations die minder in de belangstelling staan, zoals IJzer. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn tot de gebruikers ook daar worden verdreven. Voor straathoekwerker Tommy Thiange zijn gebruiksruimtes de oplossing.

Nadat reizigers en politici in de zomer hadden geklaagd over de ongeziene staat van verloedering van metrostation Beurs, veegden politie en kuisploegen het station schoon. Nu zitten ze in andere metrostations. Dat hoorde Bruzz van daklozen in het station IJzer en wordt bevestigd door straathoekwerker Tommy Thiange van de vzw Dune, de grootste organisatie die zich op het terrein begeeft om hygiënische naalden te verstrekken en andere primaire hulpverlening te bieden aan verslaafden.

In september besloot minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een permanente schoonmaakploeg in te schakelen bij metro Beurs. Ook burgemeester Yvan Mayeur (PS) kwam met een actieplan voor de metrostations in het centrum en de federale en lokale politie organiseerden grootschalige controleacties. Daarbij werden honderden processen-verbaal opgemaakt, en werd het de gebruikers onmogelijk gemaakt om te blijven. “Sinds die foto van dat meisje met haar spuit in jullie krant is verschenen, zijn de controles in metro Beurs flink opgevoerd. Vanaf acht uur ’s ochtends kwamen de politieagenten ons wakker maken om ons hardhandig naar buiten te sturen,” zegt een Spaanse man die op medisch voorschrift methadon gebruikt in metro IJzer.

Ook in Molenbeek klaagden buurtbewoners rond metrostation Ribaucourt over overlast door druggebruik. Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) stelde daarom in november een samenscholingsverbod in dat bijeenkomsten van meer dan drie personen strafbaar maakt. Maar ook die maatregel heeft volgens Thiange niet geholpen. “Het is niet omdat je mensen verbiedt om daar groepen te vormen, dat ze er niet meer naartoe gaan om hun drugs te kopen.” Dat de keuze op metrostation IJzer valt, verklaart hij zelfs vanwege de nabijheid van metrostation Ribaucourt, waar volgens hem nog altijd handel plaatsvindt.

In metro IJzer zijn de openbare ordebewakers de druggebruikers liever kwijt dan rijk. “Ze beschadigen de infrastructuur, ze doen hun gevoeg op de trappen. Dat kan niet, ze kunnen hier niet blijven,” zegt een controleur van de MIVB. Ook politieagenten komen dagelijks controleren en het lijkt een kwestie van tijd te zijn tot de gebruikers ook uit metrostation IJzer worden verdreven.

“Repressie is geen permanente oplossing,” zegt Thiange. “Het gaat om zware gebruikers die geen andere opties hebben dan de straat.” Volgens hem zou een gebruiksruimte, naar voorbeeld van landen als Nederland, dé oplossing zijn. “Met zo’n plek kunnen ze in een veilige, hygiënische omgeving gebruiken. En ze worden omringd door verplegers, door mensen met kennis van zaken. Het is een eerste stap naar een herintegratie in de samenleving.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni