Drugshandel neemt toe in Matonge, politie blijft afwezig
Lees ook: Matonge krijgt politieantenne
H et stond vorige week in een uitgebreid artikel in Le Soir: de overlast bij drugsverkoop wil maar niet wijken in de Elsense wijk Matonge; het wordt zelfs erger.
Een lid van de politiezone Brussel-Elsene vertelde in de Franstalige krant dat het heel wat tijd vergde om de dealers op heterdaad te betrappen en de bendestructuur te ontleden. Wat het politiewerk ook bemoeilijkt, is het feit dat de dealers de politieagenten in burger herkennen.
Het probleem in Matongewijk is echter ook een probleem van een afwezige overheid. Al sinds het voorjaar van 2011 zijn er plannen voor een 'antenne', een klein commissariaat zeg maar, in de Lang-Levenstraat 16, een voetgangersstraat in het hart van Matonge. Die nevenvestiging moet de vroegere in de Matonge-galerij vervangen, die al sinds 2009 gesloten is. De opening is echter al een paar keer uitgesteld, en hoewel Le Soir nu beweert dat de opening voor september is, is dat twijfelachtig. Twee weken voor september lijkt het nummer 16 van de Lang-Levenstraat nog altijd op het café dat het ooit was (zie foto). Merkwaardig, vooral omdat vorige zomer precies hetzelfde klonk: "Opening in september."
Pierre Lardot (PS), op dit moment plaatsvervangend burgemeester, bevestigt dat de opening wel degelijk voor september is. Gevraagd naar het uitstel zegt hij dat dat komt door "de noodzaak om een kogelvrije ruit te monteren. De bevoegde instanties wilden alleen een commissariaat openen wanneer er een ruit werd geplaatst die de impact van zwaar geschut, zoals een kalasjnikov, kan weerstaan."
Lardot zegt daarmee meer dan burgemeester Willy Decourty (PS), die het uitstel lang toeschreef aan een probleem met de oplevering van materiaal.
De 'kalasjnikov-ruit' komt in een bijkantoor dat nooit de ambitie zal hebben een volwaardig commissariaat te zijn. Integendeel, het wordt veeleer een administratief bureau, dat om 23 uur de deuren zal sluiten. Het komt er op vraag van de buurtbewoners, die de overlast beu zijn.
Camerabeelden
Naast een 'politiecommissariaat-light' wil de politiezone ook vijftien camera's in de wijk. Het is niet duidelijk of de camerabeelden live bekeken zullen worden, of alleen als back-up bij misdrijven zullen dienen, zoals de meeste camerabeelden in Brussel. En zoals de beelden die de MIVB schoot in het metrostation Naamsepoort (ook Matonge) na het incident begin 2011 met een Bulgaarse student die op de sporen werd gegooid door een zwarte jongerenbende. Achteraf bleek dat die beelden 'te onscherp' waren.
De Elsense criminaliteitsstatistieken tonen een stijging van het drugsbezit aan vergeleken met 2000, voor het gedoogbeleid werd ingevoerd. Wat de handel betreft stijgt het aantal feiten opnieuw, na een sterke dip.
Lees meer over: Elsene , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.