Drugsoverlast: burgemeesters sluiten één toegang tot Simonis af
Volgens Philippe Pivin zijn de perrons van het treinstation, dat verbonden is met het gelijknamige metrostation, al lang bekend als trefpunt voor drugsdealers.
De burgemeesters wezen in twee brieven aan de NMBS, in juni en oktober 2012, op "verontrustende feiten zoals de aanwezigheid van vele drugsnaalden". Ook zouden de perrons dienen als vluchtroutes bij gauwdieven.
De gemeente kreeg een antwoord op 6 november 2012 met daarin voorstellen om de veiligheidsproblematiek aan te pakken. Maar sindsdien is het windstil.
Daarom namen de burgemeesters de maatregel om de toegang af te sluiten. Het gaat om de toegang tot het perron 2 van station Simonis. De toegang blijft volgens de burgemeesters afgesloten tot er werken van start gaan die de veiligheid verbeteren. Voor de reizigers is er evenwel geen probleem: zij kunnen de andere toegang via de Leopold-II laan gebruiken.
De toegang zelf bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Koekelberg, de lagergelegen schuilplaats waar drugsdealers actief zijn bevindt zich op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek.
'NMBS heeft wel maatregelen genomen'
De NMBS Holding zegt dat ze wel maatregelen heeft genomen om de veiligheid te verbeteren. "We zijn op de hoogte dat er jongerenbendes actief zijn", zegt woordvoerster Leen Uytterhoeven aan brusselnieuws.be. "Daarom hebben we in 2011 al veiligheidscamera's geinstalleerd. Dagelijks zijn er vier rondes door patrouilles door Securail. Sinds de plaatsing van de camera's is de criminaliteit er gedaald. Via onze camera's hebben we geen drugsgerelateerde problemen vastgesteld."
Spoorbeheerder Infrabel gaat de komende maanden bijkomende poortjes plaatsen.
Vrijdagnamiddag was het voor de NMBS nog niet duidelijk welke houding ze zal aannemen ten aanzien van het besluit van de gemeenten.
Lees meer over: Koekelberg , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.