Hoewel de stijging van de coronacijfers vertraagt, neemt de druk op de Brusselse ziekenhuizen toe. Vooral de belasting op de afdeling intensieve zorg groeit. Daarom werd er dinsdagnamiddag beslist dat de ziekenhuizen opnieuw overschakelen naar fase 2A, waarbij 60 procent van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor covidpatiënten.
Druk op ziekenhuizen stijgt: niet-dringende zorg wordt uitgesteld
Hoewel de stijging van de coronacijfers vertraagt, zullen aan dit tempo op 10 april 1.000 patiënten in België op intensieve zorg liggen. "We hebben nog tien dagen om dat te vermijden,” zei viroloog Steven Van Gucht dinsdag tijdens de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano. “De belasting op intensieve zorg neemt snel toe.”
Dat voelen de Brusselse ziekenhuizen. “De druk stijgt,” zegt CEO van het UZ Brussel Marc Noppen. “Voor het eerst sinds de tweede golf hebben we opnieuw meer dan 50 coronapatiënten. Vandaag zijn er 54 gehospitaliseerd, van wie 15 op intensieve zorg.”
“We lopen aan tegen de rand van fase 1B,” zei Noppen dinsdagmiddag al. “Deze ochtend hadden we bovendien een crisisvergadering waarin we bekeken hebben of we vanaf morgen de minst dringende behandelingen tijdelijk kunnen uitstellen.”
Niet-dringende zorg opnieuw uitgesteld
Noppen verwachtte al een omzendbrief van de overheid om op te schalen naar fase 2A, en die kwam er in de namiddag ook. In fase 2A moet 60 procent van de bedden op intensieve zorg worden voorbehouden voor covidpatiënten. Er moet ook 15 procent extra capaciteit voor intensieve zorg worden voorzien. "De cijfers zijn duidelijk genoeg, dus we waren hierop voorbereid", aldus Noppen. "Concreet schakelen we over naar 24 bedden op intensieve zorgen en 60 gewone bedden voor coronapatiënten."
Ook die andere vrees wordt opnieuw bewaarheid: de omzendbrief stipuleert ook dat de niet-dringende zorgen die gebruik maken van intensieve zorgen moeten worden uitgesteld.
Bij de Irisziekenhuizen Zuid waren ze daar al aan toe. “Vorige week hadden we steeds zo’n 47 of 48 coronapatiënten, van wie er negen of tien op intensieve zorg liggen,” vertelt Danny De Clercq, directeur van de zorgen. “Al onze bedden in fase 1B zijn daarmee bezet.”
Aan de chirurgen werd volgens De Clercq dan ook gevraagd om momenteel geen interventies te doen waarbij bedden op de intensieve zorg in beslag moeten worden genomen. “Enkel de dringende zaken komen nog aan bod.”
Ook in Sint-Jan woedt het virus
Ook in Kliniek Sint-Jan stijgt de druk. “De druk bij ons stijgt – net zoals in andere ziekenhuizen – vooral op de intensieve zorg,” aldus woordvoerster Elke Colpaert. “Vandaag worden zeven van de vijftien bedden op intensieve zorg bezet. In totaal hebben we vandaag 32 coronapatiënten."
"We proberen momenteel om nog zoveel mogelijk behandelingen plaats te laten vinden, soms door ze een aantal dagen te verzetten. Waar mogelijk proberen we zoveel mogelijk uitstel te vermijden omdat we zien welke gevolgen dat vorige keer heeft gehad.” Al zal ook Sint-Jan door de omzendbrief verplicht moeten opschalen en niet-dringende zorg uitstellen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , intensieve zorgen , Marc Noppen , danny de clercq , elke colpaert , kliniek Sint-Jan , UZ Brussel , Irisziekenhuizen