Brusselaars eten minder vlees, consumeren meer alternatieven en staan meer open om hun vleesconsumptie te verminderen dan Vlamingen en Walen. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie.
Dubbel zo veel niet-vleeseters in Brussel als in Vlaanderen en Wallonië
De Belgische bevolking bestaat uit 11 procent niet-vleeseters, 31 procent flexitariërs en 58 procent omnivoren. Opvallend is dat er in Brussel (21 procent) dubbel zo veel niet-vleeseters zijn als in Vlaanderen (12 procent) en Wallonië (9 procent). Bij Belgische jongeren onder de 25 jaar zijn er dat zelfs bijna driedubbel zoveel.
Vlamingen blijven dus het meest verknocht aan hun biefstuk én aan het schelleke hesp op hun boterham. De verschillen zijn namelijk het grootst voor charcuterie, waarbij een vijfde van de Vlamingen dagelijks charcuterie consumeert, tegenover een tiende van de Walen en amper een twintigste van de Brusselaars. Vlamingen eten ook vaker rund, varken, kalf en gevogelte dan Walen en Brusselaars - al kiezen die laatste twee wel vaker voor lam en schaap.
Aangezien Brusselaars minder vlees eten dan de andere regio’s, spenderen ze er ook minder geld aan. Ongeveer 60 procent spendeert maximum 30 euro per week aan vlees, tegenover 45 procent van de Walen en Vlamingen. Dat budget wordt in Brussel trouwens vaker op de wekelijkse markten gespendeerd dan in de rest van België.
Alternatieven
Wie geen vlees eet, moet op zoek naar manieren om alsnog voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Brusselaars behoren dan ook tot de groep die het vaakst alternatieven consumeert (53 procent), gevolgd door jongeren onder de 35 jaar (50-55 procent), de hoogste sociale groep (50 procent) en vrouwen (46 procent).
Die alternatieven zijn onder meer te vinden bij The Vegan Butcher's Choice in Sint-Joost-ten-Node, een vegan 'slagerij' die al verschillende keren in de prijzen viel. Naast de klassieke toonbank, heeft het bedrijf ook een webshop en cateringdienst.
“Het publiek dat komt, is heel gevarieerd”, zegt oprichter Benoit Van den Broeck. “Dat gaat van jong tot oud en van vegan tot vleeseter. Plantaardig eten zit sowieso in de lift bij een breed publiek, niet alleen bij vegetariërs of veganisten. Een van onze vaste klanten is een oudere man die al meer dan veertig jaar vegetariër is, maar we krijgen ook veel zakenmannen, jonge alternatievelingen, gezinnen en bedrijven over de vloer."
Vooral de veganistische tegenhangers van de klassiekers - waarvoor de zaak bekendstaat - vallen in de smaak: “Mac and cheese, worsten, vol-au-vent, cordon bleu... Tijdens de eindejaarsperiode waren het vegan gebraad en de gourmetschotel een gigantisch succes", aldus de uitbater.
Ook opvallend is dat Brusselaars volgens de studie het meest openstaan voor minder voor de hand liggende alternatieven, zoals kweekvlees, hybridevlees en insectenproducten. Zo kijkt Brussel bijvoorbeeld positiever dan andere regio’s naar onder andere de smaak, kwaliteit en gezondheidsvoordelen van insecten op ons bord.
Bezorgdheden
Uit de cijfers van de FOD economie blijkt nog dat inwoners van Brussel en Wallonië graag beter geïnformeerd willen worden over de broeikasgassen ten gevolge van hun vleesconsumptie (19 - 22 procent), terwijl Vlamingen (14 procent) daar minder belang aan hechten.
Dat merkt ook de veganistische slager: "Meer en meer bedrijven kiezen voor plantaardige catering om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen", aldus Van den Broeck. "Mensen worden zich meer bewust van het feit dat plantaardige alternatieven beter zijn voor zowel onze gezondheid als voor het klimaat. Steeds meer mensen zijn op de hoogte van de gevolgen van hun vleesconsumptie en dat uit zich door al eens vaker, al is het maar een of twee keer per week, een plantaardig alternatief op tafel te zetten.”
Al is het niet de belangrijkste motivator: Belgen die hun vleesconsumptie willen verminderen, denken eerst aan hun gezondheid of dierenwelzijn, daarna pas aan prijs en milieu. Het zijn trouwens opnieuw de Brusselaars die het meest bekommerd zijn om de productieaspecten van het vlees dat op hun bord belandt, zoals bijvoorbeeld de herkomst, fok- en slachtomstandigheden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , vegetarisch eten , veganistisch , The Vegan Butcher's Choice , FOD Financiën , vegetarisch , Benoit Van Den Broeck