| Het betonnen kantoorgebouw met gele ramen schopte het ooit nog tot een tentoonstelling in het MoMA in New York.

Duizenden ondertekenen petitie om CBR-gebouw te redden

KDM
© BRUZZ
10/06/2018

Al meer dan 4.000 personen ondertekenden een petitie om het CBR-gebouw in Watermaal-Bosvoorde te redden van de ondergang. Maar volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) is er geen reden tot zorgen.

Het kantoorgebouw dateert uit de jaren 1970 en geldt als een schoolvoorbeeld van modernistische architectuur. En dat niet enkel in Brussel, maar ook internationaal. Het betonnen gebouw met gele ramen schopte het ooit nog tot een tentoonstelling in het New Yorkse Museum of Modern Art of MoMA.

De afgelopen jaren groeide de vrees dat het gebouw in gevaar zou zijn. In 2017 trok cementbedrijf C.B.R. er nog weg, omdat de kantoren niet meer aan hun eisen voldeden. Nu lanceren 25 architecten via een petitie hun oproep om het gebouw te beschermen. Werken in en rond het gebouw bedreigen volgens hen immers de waarde van het pand.

'Majestueus'

Binnenin het gebouw lopen momenteen werken waarbij onder meer valse plafonds en een deel van het meubilair verwijderd wordt. De architecten menen echter dat het interieur van het kantoorgebouw evenzeer bijdraagt aan de architecturale waarde ervan als de bekende façade.

De petitie wijst onder meer op de 'majestueuze' trappen naar de eerste verdieping. Zeker nu de werken de achtste verdieping van het gebouw naderen, waar vroeger de directie gevestigd zat, vrezen de auteurs van de petitie dat architecturaal erfgoed definitief verloren zal gaan.

Volgens hen moeten alle werken aan en binnen het gebouw gebeuren met respect voor de architecturale waarde van het gebouw. Ze vragen dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan de "sloop" die volgens hen momenteel aan de gang is.

“De elementen die vermeld zijn in de petitie, behoren behouden te blijven of kunnen zelfs gerestaureerd worden wanneer dat nodig blijkt.”

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

20180415 RONDE VERVOORT BRUZZ ACTUA 1612

Maar de architecten maken zich ook zorgen over de omgeving rond het CBR-gebouw. Daar zullen op termijn twee nieuwe appartementsblokken verrijzen. De architecten stellen echter dat dat gebeurt zonder respect voor de historische waarde van het CBR-gebouw. Zij pleiten ervoor dat er in de directe omgeving van het kantoorgebouw geen nieuwe bouwprojecten komen.

De oproep vindt alvast heel wat bijval. De afgelopen dagen ondertekenden al meer dan 4.000 personen de petitie.

Geen sprake van sloop

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), aan wie de petitie gericht is, liet zich op Twitter al uit over de kwestie. Hij benadrukt dat het Gewest het CBR-gebouw nauw opvolgt, en dat het gebouw reeds opgenomen werd in de Brusselse bewaarlijst.

“Als gevolg daarvan is het verplicht om de oorspronkelijke kenmerken van het gebouw te behouden en een renovatie respectvol uit te voeren”, aldus Vervoort. “De elementen die vermeld zijn in de petitie, behoren behouden te blijven of kunnen zelfs gerestaureerd worden wanneer dat nodig blijkt.”

De minister benadrukt nog dat de achtste verdieping gevrijwaard zal worden van ingrijpende aanpassingen. En hij sluit af met nog wat goed nieuws. “Van een sloop is in ieder geval geen sprake”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , Rudi Vervoort , CBR-gebouw

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni