Duur dekzeil: zwembad Sint-Joost nog 3 jaar toe
Maar de heropeningsplannen waren zonder zware lekken aan de kuip gerekend. Sint-Joost opteert nu voor een langere procedure, waarbij het wel geld krijgt van het Gewest.
Het zwembad van Sint-Joost, gevestigd in de Sint-Franciscusstraat 23-27 nabij de Kruidtuin, is zwaar gerenoveerd. Van kop tot teen in het nieuw, bijna toch. "Toen we de kuip lieten vollopen net vóór de geplande heropening, bleken er ernstige lekken in te zijn. Zo erg zelfs, dat ze de stabiliteit van het hele gebouw in gevaar konden brengen," legt directeur Jean Lopez van het Sint-Franciscuszwembad uit aan brusselnieuws.be. Er zou 1.200 liter water per dag wegvoeien.
Het studiebureau dat het zwembad onder de loep nam, adviseert om op de bodem een dekzeil te plaatsen. Op die manier kan het zwembad open blijven tijdens de werken onder aan de kuip. "Een tijdelijke maar afdoende oplossing, goed voor een paar jaar," vindt Lopez. "In afwachting had men dan de procedure voor een grondige herstelling van de kuip kunnen starten. Want het opstellen van het dossier, de goedkeuring door Monumenten en Landschappen, de bouwvergunning, het aanduiden van een aannemer en de uitvoering van de werken zal zeker drie jaar in beslag nemen."
Het college van burgemeester en schepenen heeft nu geopteerd voor de langere procedure. Financiële redenen zijn daar niet vreemd aan. De renovatie van een beschermd gebouw levert tot 80 procent subsidies van het Gewest op. Het plaatsen van een dekzeil, geraamd op 35.000 euro, moet de armtierige gemeente Sint-Joost zelf bekostigen. De werken ten gronde zullen zo'n 200.000 euro kosten, bovenop de werken van de voorbije twee jaar.
"Betreur beslissing"
Directeur Jean Lopez betreurt de beslissing van de gemeente, vanuit sociaal oogpunt. "We krijgen in deze minder gegoede wijk jaarlijks 60.000 mensen over de vloer, waarvan 40.000 kinderen en jongeren in schoolverband. Als die drie jaar niet kunnen zwemmen, levert dat een fysieke achterstand op, los van de sportieve en recreatieve gevolgen."
De gemeente onderhandelt wel met andere zwembaden om te zien of die de scholen deels kunnen opvangen.
Voor het personeel van het zwembad, nu nog maar met zes, is het ook een zware klap. Lopez, die zelf met prepensioen gaat, onderhandelt met de gemeente voor hun overplaatsing naar een andere dienst.
Burgemeester Jean Demannez (PS) informeerde de bevolking woensdag op de gemeenteraad over de situatie. Aan brusselnieuws.be bevestigt hij de keuze keuze van de gemeente. Hij heeft naar eigen zeggen geen weet van de mogelijkheid van de plaatsing van een dekzeil. "Een tijdelijke oplossing zou zijn om hars in te spuiten onderaan de kuip, maar dat kost 73.000 euro. Dan liever meteen een ingrijpende oplossing."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.