Duurzaam onder het dak van Mundo-B

Sofie Goyens
© Brussel Deze Week
06/05/2009
Tussen een rij grijze gebouwen in de Edinburgstraat aan de Naamsepoort vind je sinds kort Mundo-B. De voorgevel van het kantoorgebouw is een kleurrijke lappendeken, met vlakken in groen, geel, rood en oranje die de diversiteit van het project illustreren. De twee aan elkaar grenzende gebouwen geven onderdak aan meer dan twintig vzw's die vooral toegespitst zijn op leefmilieu en duurzame ontwikkeling.

"In 2004 is het idee van een gemeenschappelijk huis ontstaan," vertelt Frédéric Ancion van Mundo-B. "We stelden vast dat heel wat organisaties kampten met een slechte infrastructuur, die weinig aangepast was aan de activiteiten en bovendien slecht bereikbaar was. Verder merkten we dat er heel weinig samenwerking was tussen de organisaties." Het bevorderen van die samenwerking en de voordelen van een gedeelde infrastructuur waren dan ook de belangrijkste redenen voor de oprichting van Mundo-B. "Door een centraal onthaal, een centrale dienst voor herstellingen en de centralisering van administratieve aangelegenheden kunnen de organisaties zich nu toespitsen op hun kernactiviteiten."

Het Mundo-B-gebouw is niet alleen bijzonder omdat het de verschillende organisaties samenbrengt, het is ook gerenoveerd vanuit een energiebesparende en milieuvriendelijke benadering. De keuze voor eco-renovatie maakt van Mundo-B een duurzaam project. Ondanks de officië­le opening op 27 april zijn de werkzaamheden in het gebouw nog volop bezig, maar midden juni zou de renovatie erop moeten zitten. Ancion: "We hebben dit gebouw pas in januari 2008 gekocht, het oponthoud is dan ook deels te wijten aan een te nipte deadline. Anderzijds neemt zo'n eco-renovatie ook gewoon veel tijd in beslag, we werken bijna uitsluitend met gespecialiseerde bedrijven."

Kwaliteitslabel
Hoewel de renovatie nog niet af is, zijn de meest structurele ecologische maatregelen toch al zichtbaar. Ancion leidt ons rond. "De besparingen beginnen buiten al: in de tuin staat een reservoir waarin we het regenwater opvangen, waarmee we de toiletten doorspoelen. De voorkant van het gebouw is geïsoleerd en alle vensters hebben dubbele beglazing gekregen. Binnen is vooral gelet op het sys­teem van verwarming en luchtcirculatie. De lucht wordt door speciale buizen naar een reservoir op het dak geleid, waar het wordt gezuiverd en terug naar binnen wordt gestuurd. Verwarmen gebeurt met houtverbranding." Ook een aantal kleinere maatregelen draagt bij tot meer milieubewustzijn. Zo is er alleen een parkeerplaats voor fietsen gereserveerd, om de automobilisten onder de werknemers te ontmoedigen. Er is ook maar één lift in het gebouw, samen met een speciaal model voor mindervaliden. En alle gebruikte materia­len hebben een ecologisch kwaliteitslabel.

Mundo-B is deels gefinancierd door de vzw's zelf en deels door het bedrijf Ethical Property Company. Het project heeft zo'n zes miljoen euro gekost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni