De aanslagen in Brussel van 22 maart liggen ongeveer een jaar achter ons. Tot op vandaag hebben de dramatische gebeurtenissen hun weerslag op onze samenleving en dat zowel op menselijk, economisch, politiek als gerechtelijk vlak. Vandaag kunnen we het onbevattelijke toch enigszins in cijfers bevatten.
Een jaar na 22/03 in cijfers
Een jaar na 22/03:
Zijn 8 verdachten geïdentificeerd
Het gerecht heeft acht verdachten kunnen identificeren. Het gaat om Mohamed Abrini, Osama Krayem, de broers Smaïl en Ibrahim F., Hervé B.M., Bilal E.M., Ali E.H.A. en Youssef E.A., die allemaal in meer of mindere mate betrokken zouden geweest zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen. Het gerecht heeft ook al reconstructies van de feiten gehouden, in Schaarbeek, Etterbeek en op de luchthaven, en het heeft de burgerlijke partijen op twee infosessies geïnformeerd over de stand van het onderzoek.
Werden 17 handlangers veroordeeld
Het onderzoek naar de aanslagen en de hoofdverantwoordelijken loopt nog, maar ondertussen zijn wel al een aantal personen veroordeeld die een niet onaanzienlijke bijrol hebben gespeeld. Het gaat om vier mannen die die kalasjnikovladers aan Khalid El Bakraoui leverden en om een bende vervalsers die een enorme hoeveelheid valse identiteitsdocumenten maakten, onder meer voor enkele terroristen van Brussel en Parijs.
Staat het terreurniveau nog steeds op 3
De dreiging wordt met andere woorden nog steeds als ernstig, mogelijk en waarschijnlijk beschouwd. De situatie wordt voortdurend opgevolgd en geëvalueerd. Concreet heeft niveau drie tot gevolg dat er nog steeds versterkte veiligheidsmaatregelen van kracht zijn in heel het land. Die maatregelen zijn van toepassing op strategische locaties. Ook kunnen extra beschermingsmaatregelen van kracht zijn op plaatsen waar veel personen samenkomen, op basis van een analyse van de politie.
Is staatsvijand nummer 1 niet gevat
Er zijn sterke aanwijzingen dat de Belg Oussama Atar (32) het brein of op zijn minst de inspirator was van de aanslagen en zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmad". Zijn neven Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zich op 22 maart op en verschillende anderen werden in de weken en maanden nadien opgepakt, omdat ze gelinkt worden aan de aanslagen of ervan verdacht worden dat ze nieuwe aanslagen planden. Een terreurverdachte die in Oostenrijk werd opgepakt, herkende hem ook op foto. De terroristen in België hadden ook contact met andere IS-leden in Syrië.
Hebben alle 324 gewonden het ziekenhuis kunnen verlaten
Bij de aanslagen van 22 maart 2016 vielen er 32 doden (16 in Zaventem, 16 in metrostation Maalbeek) en 324 gewonden. Volgens minister Reynders werden daarbij zeker 40 verschillende nationaliteiten getroffen. Het laatste slachtoffer van de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 heeft op 15 februari 2017 het ziekenhuis verlaten. Er verblijven wel nog een paar mensen in een revalidatiecentrum en mogelijk kunnen ook nog slachtoffers opnieuw worden opgenomen, als er bijvoorbeeld een prothese moet worden geplaatst. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.
Kondigde de regering 30 terreurmaatregelen af
In totaal kondigde de regering-Michel dertig nieuwe maatregelen aan, waarvan veruit de meeste intussen ook zijn doorgevoerd. Denk aan de mogelijkheid om ook 's nachts huiszoekingen uit te voeren, de toelating om preventief identiteitspapieren in te trekken van mogelijke 'foreign terrorist fighters', het strafbaar stellen van voorbereidende activiteiten met het oog op een aanslag en het afreizen naar het buitenland met terroristische bedoelingen, de uitbreiding van de voorlopige hechtenis en de mogelijkheid om makkelijker op te treden tegen 'hate speech'.
Voorts is de dynamische databank met 'foreign terrorist fighters' al enige tijd 'up and running'.Over andere dossiers, zoals de beloofde verlenging van de aanhoudingstermijn naar minstens 48 uur, geraakte de regering het nog niet eens.
Leed onze economie 2,4 miljard euro verlies
Het leidt geen twijfel dat de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel de Belgische economie geen deugd hebben gedaan. De schattingen lopen wel uiteen. Werkgeversfederatie VBO kwam uit op 2,4 miljard euro, de Nationale Bank op 800 miljoen.
Lieten 3 miljoen passagiers Zaventem links liggen
Op Brussels Airport zijn de zichtbare gevolgen van de aanslagen van 22 maart vorig jaar grotendeels verdwenen. De vertrekhal is hersteld en de precontroletenten die maandenlang voor het gebouw stonden, werden in november weggehaald. De passagierscijfers van de luchthaven liggen sinds diezelfde maand november weer hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar afgezet tegen de eigen prognoses, kostten de aanslagen de luchthaven vorig jaar wel meer dan 3 miljoen passagiers.
Betaalden verzekeringsmaatschappijen zo’n 16,5 miljoen euro uit
Voor de terreuraanslagen van 22 maart 2016 hebben de verzekeraars in ons land 136 miljoen euro provisies aangelegd, 16,5 miljoen euro is al effectief uitgekeerd. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Assuralia. Het bedrag is nog niet definitief en kan dus nog evolueren naar gelang de toestand van de gewonden en hun arbeidsongeschiktheid.
Verloor de Belgische hotelsector 224 miljoen euro
De Belgische hotelsector heeft na de aanslagen in Parijs en Brussel een omzetverlies van 224 miljoen euro moeten slikken. Dat heeft Guidea, het kenniscentrum voor toerisme en horeca, berekend op vraag van Horeca Vlaanderen. Pas sinds begin dit jaar wordt de situatie langzaamaan rechtgetrokken. Horeca Vlaanderen acht de tijd rijp om met een eensgezinde imagocampagne toeristen opnieuw warm te maken voor België.
Een jaar later
Lees meer over: Samenleving , Een jaar later
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.