Een nieuw traject tussen Brussel en de Zenne

An Devroe
© Brussel Deze Week
29/09/2013
Het Zennepad moet in de toekomst de Groene Wandeling verbinden met de Zenne. De doorsteek op vlonders en gemaaide paden in Het Moeras, een nieuw groengebied in Drogenbos, is bijna af.

O p de Grote Baan is het aanschuiven, maar vanuit Het Moeras zie je op de voorgrond nu ook hooioppers en een poel. Het geraas van de Ring rond Brussel en de Verlengde Stallestraat is nog altijd storend, maar je wordt al eens afgeleid door een gehaast konijn en rondcirkelende slechtvalken, een van de koestersoorten van de gemeente. En het rijpe fruit dat vraagt om geplukt te worden. Enkele leerlingen van het buurtschooltje Le Petit Chemin dokkeren met een kruiwagen vol appels terug naar school. Ze krijgen vast ook eens openluchtklas in een van de stammentheatertjes. Het vijf hectaren grote Moeras is een welkome, nieuwe groene long voor de Drogenbossenaren van wie de longen niet altijd gespaard worden. Maar het wordt ook een doorgangpark voor fietsers en wandelaars tussen de hoofdstad en de andere gemeenten aan de Zenne.

Clusters
"Zoveel mogelijk open ruimtes clusteren, dat is de bedoeling," zegt Kim Ceusters van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zenne. Als projectmedewerker van Zuurstof voor de Zennevallei brengt ze partners samen voor een regionaal Zennepad van Halle via Sint-Pieters-Leeuw en Beersel tot aan de Boomgaardwijk in Drogenbos waar de Groene Wandeling van het Brussels gewest langsloopt. In Drogenbos werd alvast één gebied gemaakt van de oude, beschermde hoogstamboomgaard van het FeliXart Museum en enkele ontoegankelijke groene zones van de gemeente Drogenbos, het OCMW en aanpalend bedrijf D'Ieteren.

Ceusters is erg trots op wat alle partners samen op amper een jaar tijd gerealiseerd hebben: "Veel puin geruimd want het was één stort. Daarna konden we pas beginnen met de aanplant van inheemse soorten, het knotbeleid, met de hulp van schoolkinderen bouwen aan takkenrillen, hooioppers en insectenhotels, ideale schuil- en broedplaatsen. De naam Moeras vind ik niet ideaal, al is het van oudsher wel een vochtig gebied, het Nattenbos genaamd, maar de gemeente had dat zo beslist, wellicht ook omwille van de vertaalbaarheid. Maar hoe van meerdere versnipperde stukken één groot openbaar gebied maken, daarvan is het een voorbeeld voor andere gemeenten. De natuur moet natuurlijk nog haar werk doen, net als de ploegen van ProNatura/INL en de groenzorg van Rodea die we maandelijks opvolgen: ecologische post & railafsluitingen, aanplant van houtkanten met bloemen- en bessendragende struiken, zitbanken, een tweede poel, een grote fiets- en wandelbrug over de beek, en van de toegangen aan de Grote Baan en de Kuikenstraat echte onthaalplekken maken."

Aan de Kuikenstraat ligt het FeliXart Museum waar conservator Sergio Servellón mee bruggen bouwt: "Aan de ene kant heb je het kunst- en erfgoedverhaal van de FeliXsite met het museum, de hoeve en de beschermde boomgaard, en aan de andere kant het biodiversiteitsverhaal van Het Moeras waar FeliXart met de steun van de Vlaamse overheid nieuwe gronden aankocht waardoor de hoogstamboomgaard werd uitgebreid. De oude boomgaard is samen met de achttiende-eeuwse hoeve van schilder-boer Felix De Boeck (gelegen aan de Grote Baan, AD) een beschermd dorpsgezicht. De hoeve bevindt zich nu in een eerste restauratiefase en wordt hopelijk snel op een publieksvriendelijke manier ontsloten. Genoeg elementen dus om voor iedereen programma's uit te werken met een interessante mix van kunst, erfgoed en natuur. Een jaarlijks terugkerend oogstfeest misschien? Dat kan de verschillende gemeenschappen bijeenbrengen, wat in een faciliteitengemeente zeker een must is."

"Daarvan was het inhuldigingsfeest op Open Monumentendag al een voorsmaakje," zegt een enthousiaste milieuschepen Steve Roobaert: "We denken verder ook nog aan een Finse piste voor de Drogenbossenaren. En door de ligging is Het Moeras voor stedelingen een toegangspoort tot het Pajottenland, die bijvoorbeeld het Herman Teirlinck-Felix De Boeckpad willen ontdekken."

Ook Servellón wil de site opentrekken: "Het Zennepad is de aanzet om de brug met de regio en Brussel te maken. Dat deed De Boeck trouwens ook, zijn appels op de vroegmarkt in Brussel gaan verkopen, en foeteren dat het roet van de Catalafabriek aan de Zenne zijn appels vervuilde." In de goed onderhouden kruidentuin bij de hoeve groeien weer Heelblaadjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni