Een op vijf Brusselaars leeft van vervangingsinkomen

SDS
© brusselnieuws.be
17/10/2014

Een vijfde van de Brusselse bevolking is een niet-werkende werkzoekende. Onder de jongeren is dat zelfs een derde. Bijna een vijfde leeft ook van een vervangingsinkomen. Opvallend is de daling van het aantal mensen met een uitkering en het aantal vreemdelingen met een equivalent leefloon.

Het Brusselse Observatorium voor Gezondheid en Welzijn brengt elk jaar zijn Welzijnsbarometer uit, met een pak cijfers over onder meer werkloosheid en inkomen.

Werkloosheid
20,4 procent van de beroepsactieve Brusselse bevolking tussen 18 en 64 is een niet-werkende werkzoekende. Die groep stijgt zelfs tot een derde (30,6 procent) onder de jongeren.

Niet verrassend zijn er grote verschillen tussen de Brusselse gemeenten. De werkloosheidsgraad is het hoogst in Sint-Joost (29,1 procent) en Sint-Jans-Molenbeek en het laagst in Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe (9,8 procent).

Administratieve werkloosheidsgraad, naar gemeente en geslacht, Brussels Gewest, 2013

Bron: Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid, Actiris

Inkomen
Het mediane inkomen per gemeente is logischerwijs ook beïnvloed door die werkloosheidsgraad: het bedraagt 14.033 euro in Sint-Joost en 23.454 euro in Sint-Pieters-Woluwe.

Bron: Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium

Bij de werkzoekenden is de groep met een inkomen onder de armoederisicogrens vijf keer zo groot als onder de werkenden.

Uitkeringen
19,6 procent van de Brusselse bevolking tussen 18 en 64 jaar is afhankelijk van een vervangingsinkomen of een bijstandsuitkering.

In het Brusselse Gewest, rekent het Observatorium voor, beschikt één jongere op de tien en één oudere op de tien over geen andere inkomstenbron dan hun bijstandsuitkering.

“Door het optrekken van de wachttijd voor jonge werklozen is het aantal rechthebbenden op een uitkering gedaald met 4 procent”, zegt sociale geograaf Sarah Luyten van het Observatorium.

Vijf procent van de Brusselse bevolking op actieve leeftijd krijgt een (equivalent) leefloon, en dat aandeel is dubbel zo hoog bij de jongvolwassenen (9,9 procent).

Evolutie van het aantal (equivalent) leefloongerechtigden tussen 18 en 64 in Brussel en andere grote steden

Bron: POD Maatschappelijke Integratie 2014

Het aantal mensen met recht op een equivalent leefloon - financiële steun die het OCMW toekent aan personen die geen recht hebben op een leefloon, maar die zich wel in een vergelijkbare noodsituatie bevinden - is met maar liefst 16,9 procent gedaald. Ook in de andere regio’s is die daling te merken.

Dat komt door een aantal federale maatregelen, legt het Observatorium uit. Die zorgen ervoor dat het aantal asielzoekers gedaald is, en dat asielzoekers en vreemdelingen minder snel in het wachtregister terechtkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni