Eerste Franstalige inburgeringsbureau opent deuren in Schaarbeek

SDS
© brusselnieuws.be
29/03/2016

Met ruim drie maanden vertraging opende vorige week woensdag de eerste Brussels-Franstalige inburgeringsantenne in de Kesselsstraat in Schaarbeek. De Cocof kon het niet eens worden over één overkoepelend inburgeringsagentschap voor heel Brussel, en dus opent Brussel-Stad binnenkort ook zijn eigen bureau.

Vlaanderen richt al ruim twaalf jaar vrijwillige inburgeringscursussen in. Inmiddels zijn de geesten daarvoor ook rijp aan Franstalige zijde, maar één inburgeringsagentschap zoals aan Vlaamse kant komt er niet.

Er komen in plaats daarvan twee inburgeringsbureaus: één in Brussel-Stad en één voor Schaarbeek en Molenbeek, met antennes in beide gemeenten. Het idee daarachter is dat de gemeenten sneller zouden doorverwijzen naar instanties die ze al kennen en vertrouwen, zegt een ingewijde. De gemeente Anderlecht, waar Vlaams inburgeringsagentschap BON een vierde antenne heeft, krijgt voorlopig geen Franstalige equivalent.

De tweede vestiging van de Schaarbeeks-Molenbeekse samenwerking opent binnenkort op de Leopold II-laan 170. Wie een verblijfsvergunning heeft voor langer dan drie maanden en nog niet langer dan drie jaar in België woont, komt er in aanmerking voor een traject dat focust op taal en ‘burgerschapstraining’.

Het aparte inburgeringsagentschap in Brussel-Stad is er ook bijna klaar voor, zegt Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraita aan brusselnieuws.be. “Het gebouw is gekozen, het personeel is aangeworven, binnen dit en enkele weken organiseren we een persconferentie voor de opening.” Meer details wil ze voorlopig niet kwijt.

4.000 inburgeringstrajecten
De twee antennes in Schaarbeek en Molenbeek moeten dit jaar elk 2.000 nieuwkomers inburgeren. Die 4.000 inburgeringstrajecten zijn ook al meegeteld in de 9.400 inburgeringsplekken die minister Gatz vorige maand voor 2016 aankondigde.

Elk jaar komen er ongeveer 45.000 buitenlanders in Brussel wonen, van wie de helft ongeveer uit Europa komt. Als de inburgering verplicht zou worden, zoals opgenomen is in het Brusselse regeerakkoord, zouden er dus nog zowat 10.000 plekken bij moeten komen.

Wie daarvoor moet betalen, is nog niet uitgemaakt. In elk geval zal de kandidaat-inburgeraar altijd moeten kiezen voor één van beide taalgroepen. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die instaat voor bevoegdheden die beide gemeenschappen aangaan, werkt momenteel aan een wettelijk kader.

Het kabinet van bevoegd minister Smet (SP.A) meldt dat het ontwerp van ordonnantie rond de verplichte inburgering momenteel voorligt bij de regering. Die zal de tekst nog zeker dit jaar in eerste lezing stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni