Eerste internationaal forum voor gendergelijkheid

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
29/11/2007
Meer dan zevenhonderd deelnemers en sprekers uit 45 landen buigen zich tussen 3 en 5 december over de plaats van de vrouw in de stad. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en gastvrouw Brigitte Grouwels (CD&V) hoopt er (ook) inspiratie op te doen om de positie van de vrouw in Brussel te verbeteren.

Het eerste wereldwijde forum over de positie van de vrouw in de stad ('Dynamische steden hebben vrouwen nodig' is de titel van het congres, dynamiccitiesneedwomen.eu), drie dagen lang op verschillende locaties, kadert in het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen en wordt door de Brusselse regering samen met het Internationale Vrouwennetwerk Metropolis georganiseerd. "Grootsteden trekken steeds meer inwoners," zegt Grouwels. "Meer dan de helft van hen zijn vrouwen, en toch worden ze te weinig gehoord." Dat het congres in Brussel plaatsvindt, is ook een opsteker voor onze hoofdstad, vindt Grouwels. En meteen een primeur.

Meer dan zevenhonderd deelnemers, onder wie volksvertegenwoordigers en decisionmakers op nationaal, regionaal en stedelijk niveau hebben zich ingeschreven. Naast natio­nale organisaties, zoals de Nationale Arbeidsraad (NAR), sturen ook internationale organisaties zoals de VN-huisvestingsorganisatie Habitat een afgevaardigde. Uit niet minder dan 45 landen en uit alle werelddelen zullen deelnemers het spreekgestoelte beklimmen. Op de openingszitting maandag nemen Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Gelijke Kansen en Sociale Zaken Vladimir Spidla, de Tunesische minister voor Vrouw en Gezin Sarra Kanoun Jarraya en de directrice van VN-Habitat Anna Kajumulo Tibaiju­ka het woord.

Werkgroepen
Grouwels vindt dat alle beleidsmaatregelen op (groot)stedelijk niveau de 'vrouwelijkheidstoets' zouden moeten ondergaan. Nu zijn er te veel maatregelen op maat van mannen in een bepaalde leeftijdscategorie, lees: jonge mannen. Grouwels geeft het voorbeeld van het openbaar vervoer: ze vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met het onveiligheidsgevoel waarmee vrouwen 's avonds kampen. Grouwels wil het systeem dat in Montreal bestaat - bussen die 's avonds tussen twee haltes in stoppen -, op de agenda zetten. "Het tegenargument dat er in Brussel maar vijfhonderd meter ligt tussen twee haltes, houdt voor vrouwen en ouderen geen steek."

Grouwels hoopt bij de Scandinavische landen ideeën op te doen voor flexibele kinderopvang. "In steden is het probleem veel acuter en het zijn de financieel zwakkeren die geen kinderopvang vinden," aldus Grouwels. Dat geldt des te meer voor eenoudergezinnen, die grotendeels vrouwelijk zijn en waarvan veertig procent bij tegenslag in armoede dreigt te verzeilen.

Toch wil Grouwels het niet alleen over problemen hebben, maar ook over kansen. Vrouwen hebben nog altijd de hefbomen van het huishouden in handen en kunnen dus meer dan mannen bijdragen tot het verminderen van de afvalberg.

Grouwels onderstreept dat ook minister van Begroting en Externe Betrekkingen Guy Vanhengel (Open VLD) zijn internationale relaties heeft aangesproken om het congres te organiseren. Voor de openingszitting in Bozar zijn er nog plaatsen vrij. Grouwels hoopt dat er zich nog Brusselaars aanmelden. "De ideale gelegenheid om contacten te leggen," zegt ze. Inschrijven vooraf is wel noodzakelijk (forum@grouwels.irisnet.be).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni