Brussel krijgt zijn eerste leefstraat. Eind augustus richten bewoners ‘hun’ Sint-Jan-Nepomucenusstraat in.
Eerste leefstraat in Brussels gewest
Leefstraten bestaan al langer in Gent. Een straat wordt gedurende enkele weken voor het autoverkeer afgesloten en door de buurtbewoners ingericht als een publieke ruimte, met bankjes, speeltuigen, planten en een kunstgrasveld.
Schepen Ans Persoons (SP.A) geraakte gecharmeerd door het initiatief en dankzij enkele enthousiaste bewoners van een straatje aan de KVS krijgt Brussel nu ook haar eerste leefstraat.
“Het is intussen een Europees project geworden,” vertelt Ans Persoons, “waar ook Brussel voor geselecteerd is samen met steden als Turijn en Rotterdam. Tegen 2018 willen we tussen de drie à vijf leefstraten hebben in de stad Brussel.”
Voor Persoons is het een participatief project bij uitstek. Buurtbewoners moeten zelf de ideeën leveren en ermee aan de slag gaan, moeten mogelijke obstakels wegwerken en met buren tot een consensus komen.
Dankzij de Europese subsidies staat daar wel een mooi bedrag tegenover. “Europa betaalt 30.000 euro, de stad doet daar nog eens 15.000 euro bij.” Het geld kan dienen voor de tijdelijke en of permanente herinrichting van de straat.
Wij zijn aanwezig op de kickoff van het project in een voormalig bierdepot waar nu lofts zijn ondergebracht. Een tiental bewoners is komen opdagen, allemaal enthousiast over het idee van de leefstraat. Er wordt Frans, Engels, Nederlands en Duits gepraat.
Straatprostitutie
“Wat wij willen doen is de straat terugclaimen. Dat is geen evidentie, omdat we kampen met straatprostitutie en onveiligheid,” zegt Johan, een van de enthousiaste bewoners.
De Sint-Jan-Nepomucenusstraat moet in tegenstelling tot de meeste Gentste Leefstraten niet autovrij gemaakt worden. Het is al sinds jaar en dag doodlopend. “Het is inderdaad een voordeel dat de eerste leefstraat er een is waar we geen discussies over de auto moeten voeren,” zegt Ans Persoons. “Dat ligt in Brussel altijd wat moeilijk.”
Toch maakt dit het project niet per se eenvoudig. Zo zijn er enkele bouwwerven aan de gang. Johan: “We zullen oplossingen moeten bedenken om het werfverkeer toch toe te laten.” En één buur die in de straat op de gelijkvloerse verdieping woont, heeft zich al negatief uitgelaten over het project. Hem overtuigen is de boodschap.
Hoe de leefstraat eruit zal zien, zal pas eind augustus duidelijk zijn. Er gaan binnen de groep alvast stemmen op om de straatmeubels-gemaakt-van-paletten achterwege te laten en misschien iets te doen met een nabijgelegen metaalatelier.
Er is wel al een muur uitgekozen en een striptekenaar voor een nieuwe stripmuur. De keuze viel op de Brusselse kunstenares Dominique Goblet.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.