Eerste woonzorgzone in de steigers in hoog-Molenbeek

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
07/05/2009
In juni gaat in de Begijnenstraat de eerste Nederlandstalige woonzorgzone van Brussel open, voor bejaarden en mensen met een handicap.

De woonzorgzone is een proefproject waarbij zowel ouderen als mensen met een handicap in aangepaste appartementen kunnen wonen. Er zijn zeven appartementen, vier voor bejaarden en drie voor mensen met een handicap.

De flats zijn zo ingericht dat mensen elkaar kunnen ondersteunen, maar toch volledig zelfstandig wonen. "We brengen de twee doelgroepen met elkaar in contact," zegt Herwig Teugels, de directeur van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel. "We willen hen zo veel mogelijk aanmoedigen om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Mensen met een mentale handicap kunnen bijvoorbeeld het bed opmaken van een bejaarde die niet goed ter been is. Een bejaarde kan dan in ruil een knoop aannaaien of een brief van de gemeente voorlezen aan iemand die niet goed kan lezen. Zo stimuleren we het sociaal contact en vermijden we eenzaamheid. Uiteraard hebben we de klok rond begeleiding. De residenten beschikken allemaal over een speciale knop waarmee ze ons meteen kunnen oproepen in geval van nood."

Overdag kunnen de bewoners een beroep doen op tal van diensten, zoals een voetverzorger, een kapper en een boodschappendienst. Ze worden ook bijgestaan in de dagdagelijkse taken, zoals koken, wassen en persoonlijke verzorging. De Lork, verschillende thuiszorgdiensten en thuisverplegers staan in voor de omkadering. Op de benedenverdieping van het woonzorgproject zal De Vaartkapoen over twee jaar een lokaal dienstencentrum openen. Er komen ook een informatiepunt en een sociaal restaurant. "Dat wordt de plek bij uitstek waar ook de buurtbewoners meer dan welkom zijn," zegt Teugels. "Hier kunnen we kleine theatervoorstellingen en vormingsavonden organiseren, maar ook sinterklaas- of verjaardagsfeestjes, knutselateliers, gymnastiek, computerlessen of quizzen."

Hoog-Molenbeek is een van de zogenaamd prioritaire zones, met veel oudere mensen die Nederlands spreken. De woonzorgzone in Molenbeek kadert binnen het Masterplan Woonzorgzones Brussel. Dat plan zorgt ervoor dat er in een straal van één kilometer maatregelen genomen worden voor oudere mensen uit de buurt. "We zullen bij de oudere mensen uit de buurt langsgaan om met eenvoudige ingrepen hun zelfstandigheid te stimuleren," legt Teugels uit. "Dat kan gaan van extra handgrepen in de badkamer tot de toegankelijkheid van de woning verbeteren. Ook proberen we in een straal van 250 meter rond ons woonzorgproject de straten toegankelijker te maken, bijvoorbeeld voor rolstoelpatiënten. We proberen het gemeentebestuur aan te sporen om extra zitbankjes te plaatsen, het liefst om de 250 meter, zodat de bejaarden even kunnen uitrusten bij een wandeling. Deze maatregelen nemen we om mensen de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Uit een studie van de Christelijke Mutualiteiten blijkt dat maar liefst 98 procent van de Vlamingen in zijn eigen vertrouwde huis oud wil worden. Naar een rusthuis willen ze pas als het echt niet meer anders kan."

Het Masterplan Woonzorgzones plant de komende jaren nog meer projecten in Brussel, vertelt Vlaams minister Bert Anciaux (SP.A). "We gaan de komende jaren samen dertig miljoen euro investeren in meer zorg en welzijn in de stad. In Neder-Over-Heembeek staat een groot project rond welzijn en cultuur op stapel. Er worden ook dossiers voorbereid rond een nursing unit voor mensen met een handicap en voor investeringen in Evere en Oudergem."

De appartementen van het woonzorgproject in Molenbeek zijn allemaal al verhuurd. Een so­ciaal verhuurkantoor verhuurt ze tegen democratische prijzen. Het Molenbeekse woonzorgproject werd gefinancierd door diverse instellingen. De Vlaamse overheid betaalde de grootste hap, zo'n 900.000 euro. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) legde 500.000 op tafel. En de vzw 't Stad-huis, die eigenaar is van het gebouw, betaalde ook 500.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni