“Als ik de penis nu weghaal, dan staat mijn muur binnen de kortste keren vol met veel lelijkere en vulgaire tags, dat zal je zien,” zegt Jean-Pierre L., de eigenaar van het pand dat getooid is met de ondertussen legendarische Penis van Sint-Gillis. Jean-Pierre zal de zizi dan ook niet laten verwijderen, maar hij is ook niet van plan op te draaien voor andere grote kosten.
Eigenaar penismuur: ‘Ik laat hem zeker niet weghalen’
Eind september werd de oostelijke muur van het pand op Parklaan 6 in Sint-Gillis plotsklaps legendarisch toen er ‘s ochtends een gigantisch mannelijk lid op was verschenen. De artiest blijft vooralsnog onbekend. “Ik heb daar natuurlijk nooit om gevraagd. Maar goed, hij is er nu, hij is goed gemaakt en we moeten er iets mee doen,” zegt Jean-Pierre.
De gemeente Sint-Gillis beloofde aanvankelijk de penis weg te halen en te vervangen door ‘minder choquerende’ street art. Maar na protest en kritiek van bewoners en beleidsmakers trok de gemeenteraad die belofte afgelopen donderdag weer in. De eigenaar moet zelf opdraaien voor de verwijderingskosten en van een nieuwe tekening is geen sprake meer.
Geen lelijke tags
“Onbegrijpelijk,” zegt Jean-Pierre. “Ik had met de gemeente een heel plan uitgewerkt. Ze gingen de penis vervangen door een ander fresco. De opdracht zou waarschijnlijk naar Urbana gaan, die zouden voor ongeveer 70 à 140 euro per vierkante meter een nieuwe, mooie, opmerkelijke tekening maken. Maar dat gaat dus blijkbaar niet door.”
Op zich heeft Jean-Pierre niets tegen de penis. “Hij is goed gemaakt, indrukwekkend zelfs, en niet plat pornografisch. Ik begrijp dat sommige mensen erdoor gechoqueerd zijn, maar ik zie veel meer positieve dan negatieve reacties. Brusselaars en buitenlanders, 20 of 70 jaar, ze komen allemaal naar de Parklaan om foto’s te nemen. Dat soort street art hoort bij ons stedelijke landschap en het voorkomt lelijkere graffiti op mijn muur.”
Zure regen
Daarmee lijken alle partijen vóór (of alleszins niet tégen) het behoud van de penis. “Maar als je goed kijkt zie je dat het een fragiele tekening is. Ze lijkt wel gemaakt met krijt. Op termijn zal de zure regen haar werk doen,” aldus Jean-Pierre.
“De tekening zal vervagen en dan zit ik alsnog met een lege muur. Maar ik ga zelf niet betalen om het hele ding te laten vernissen.” Jean-Pierre verstuurde al verschillende e-mails naar de gemeente, maar zegt voorlopig nog steeds te wachten op een antwoord.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.