Eigenaars mogen toch niet zelf renoveren
Opgejaagd door het wijkcomité hebben de gemeente Sint-Gillis en het Gewest vorige zomer besloten om samen met de stedelijke denktank Arau een vijftiental woningen in de Zuidwijk niet af te breken, maar te renoveren.
Een studie moest uitmaken of de gemeente (juridisch) de renovatie aan de eigenaars kon overlaten. Nu is gebleken dat dit niet kan. De gemeente zou schadeclaims riskeren van mensen die onteigend zijn en de wijk al lang verlaten hebben. Daarom is nu gekozen voor renovatie door de overheid. Een vijftiental huizen in de De Merode-, Claes- en Noorwegenstraat wordt opgeknapt. Voor negen huizen - die al onteigend zijn en eigendom zijn van de Grondregie - is een openbare aanbesteding uitgeschreven. Nog voor het einde van het jaar moet de architect aangeduid zijn. Over een klein jaar zou het werk dan van start moeten gaan.
De afbraak en heropbouw van de Zuidwijk is een dossier dat al vijftien jaar aansleept en waar permanent alles en nog wat is misgelopen, vooral (maar zeker niet alleen) met de communicatie. De overeenkomst tussen minister-president Charles Picqué (PS) en Arau in juli van dit jaar die stelde dat renovatie mogelijk was, had de overgebleven buurtbewoners hoop gegeven. IJdele hoop, blijkt nu. De woningen worden weliswaar gerenoveerd, maar door de gewestelijke Grondregie.
Sinds 1997 hebben zo'n zeshonderd gezinnen de wijk verlaten. Twee derde is in het Brusselse gewest gebleven, de helft in de gemeente Sint-Gillis.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.