Eigenaars Terrassen aan de Sluis boos over slechte akoestische isolatie
D e woningen van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (Gomb) zijn erg in trek. Ze bieden jonge gezinnen die een appartement willen kopen, een betaalbare oplossing. De Gomb komt immers met subsidies over de brug.
In het verleden liep het weleens fout met de bouwkwaliteit. De Gomb beloofde beterschap - er werd een ombudsman aangesteld en er kwamen tevredenheidsenquêtes. Maar met het project Terrassen aan de Sluis, een van de grootste en meer prestigieuze Gomb-projecten aan het kanaal in Molenbeek, is er opnieuw een Gomb-initiatief waar de projectontwikkelaar, in dit geval Besix, en eigenaars lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan.
De Gomb is kop van Jut. "Ik dacht dat als je bij de overheid koopt, je zeker bent van kwaliteit," zegt Frank Raijmakers, die het protest leidt, "maar hier zijn we bedrogen uitgekomen."
De klachten hebben vooral te maken met geluidsoverlast. Bewoners van de appartementen horen hoe hun buren het licht aanknippen, kunnen hele gesprekken volgen of horen in detail hoe bij de bovenbuur van het toilet gebruik wordt gemaakt. Wie boven de garage woont, hoort dag in, dag uit het jengelende geluid van de garagepoort. "Al na de eerste nacht wist ik genoeg," zegt bewoner Jef Van Damme, die ook SP.A-parlementslid is, maar hier uit eigen naam spreekt. "Ik heb de ochtend zelf nog een aangetekend schrijven verstuurd om mijn beklag te doen over het lawaai."
Verzoening
Van Damme bleek niet de enige met klachten. De helft van de bewoners van de 119 appartementen heeft intussen protest aangetekend bij Besix en de Gomb voor de slechte akoestische isolatie.
De klacht ging naar een verzoeningscommissie. Die heeft geprobeerd om tot een vergelijk te komen. Besix heeft zich intussen uit die procedure teruggetrokken. En de Gomb? "Die was op geen enkele van de vergaderingen aanwezig!" zegt Raijmakers. "De Gomb houdt een dubbel discours," gaat Van Damme verder. "Aan de ene kant verdedigen ze de middenklassewoningen, maar als er problemen zijn, schuiven ze de verantwoordelijkheid van zich af. Dan zijn ze alleen maar eigenaar van de grond."
Een klacht bij de ombudsman van de Gomb draaide op niets uit. Een vraag in het Brussels parlement van Carla Dejonghe (Open VLD) bracht ook geen soelaas. Volgens minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo), die de voogdij voert over de Gomb, doet de ontwikkelingsmaatschappij er alles aan om dit soort problemen te vermijden. Ze zegt ook dat Terrassen aan de Sluis het enige bouwproject is waarvoor een verzoeningsprocedure is opgestart.
Goliath
Nu Besix zich uit die procedure heeft teruggetrokken, lijkt de projectontwikkelaar aan te sturen op een rechtszaak. En dat zou de eigenaars weleens zuur kunnen opbreken. Besix is een betongigant met internationaal grote contracten en veel geld voor dure advocaten. Het lijkt een verhaal van David tegen Goliath.
De bewoners hebben bovendien de wet tegen. "In 2009 zijn de akoestische normen strenger geworden voor de nieuwbouw," zegt Van Damme. "Tot dan golden normen uit de jaren 1970. De appartementen zijn net voor het ingaan van de nieuwe wet opgeleverd. Besix schermt nu met de oude normen, terwijl ik er zeker van ben dat zelfs die niet gehaald worden in sommige appartementen."
Raijmakers en Van Damme verwijzen ook naar het bestek, waarin staat dat 'de impactgeluiden maximaal beperkt moeten worden'.
De akoestische problemen zorgen intussen voor irritaties onder bewoners, en voor gedragsveranderingen. De bewoners gaan stiller praten om hun buren niet te storen, ze bevestigen viltjes onder de stoelen of doen altijd hun schoenen uit.
Om te weten wie verantwoordelijk is voor de slechte akoestische isolatie, willen de bewoners nu het technisch opvolgingsverslag inkijken dat de Gomb heeft gemaakt tijdens de bouw van de appartementen.
Een heikel punt is alvast de architect. Die zou een onafhankelijke positie moeten kunnen innemen, maar werkt in de meeste Gomb-projecten voor rekening van de projectontwikkelaar.
Besix
Projectontwikkelaar Besix Real Estate Management, die het gebouw heeft neergepoot, ontkent dat haar werk van slechte kwaliteit is.
"Wij hebben ons aan de normen gehouden die ons door de Gomb zijn opgelegd," zegt een projectmanager van Besix. "De kopers waren hierover ingelicht. We hebben tests laten doen, en de woningen vallen onmiskenbaar binnen de vigerende akoestische normen. Natuurlijk kan het altijd beter. Als je een Renault koopt, moet je niet verwachten met een Rolls-Royce te zullen rijden."
Waarom heeft Besix zich uit de verzoeningsprocedure teruggetrokken?
"Omdat de verzoener partijdig is. Hij baseert zich op de nieuwe akoestische normen. Daar gaan we niet mee akkoord."
Bent u fier op dit gebouw?
"Heel zeker. De architectuur is mooi. De mensen hebben een goede koop gedaan: ze hebben een standaardappartement kunnen kopen voor een zacht prijsje. Vergeet ook niet dat de Gomb de bouwkosten plafonneert en het bestek opstelt. Het moet voor ons nog economisch rendabel blijven."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.