De humanitaire hub voor migranten in de Brusselse Noordwijk, opgericht door verschillende hulporganisaties, krijgt dagelijks zo’n 200 migranten over de vloer. De hub verhuisde onlangs naar een betere locatie in het CCN-gebouw van het Noordstation. “Elke dag opnieuw zien we erg kwetsbare personen.”
Elke dag 200 migranten naar humanitaire hub
De hub is een initiatief van Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Ciré, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit en BXLRefugees. Ze biedt verschillende soorten begeleiding: van juridisch, over sociaal, tot medisch en zelfs psychisch. Migranten kunnen er terecht voor kleren, en -het Rode Kruis doet er ook aan familiehereniging. Het is geen nachtopvangplek, maar de medewerkers verwijzen de migranten daarvoor wel door naar de juiste plek.
“Net zoals voor iedereen zijn dit ook voor deze mensen de basisnoden,” aldus de hulporganisaties. “Wij menen dat ook transitmigranten en vluchtelingen daar recht op hebben en willen hen een menselijke behandeling geven. Elke dag opnieuw zien we erg kwetsbare personen. Vaak zijn ze gedesoriënteerd, gekwetst en bang. De hub is voor hen een plaats waar ze een gepast antwoord vinden op hun noden.”
Verhuis
De hub begon vorig jaar in een gebouw aan de Frontisspiesstraat, maar verhuisde begin januari naar het Noordstation. In het oude gebouw was er niet genoeg plaats en bank en verzekeraar Axa bleek bereid de ruimte van 800 vierkante meter in het CCN-gebouw voor een symbolische prijs te verhuren.
Die kans lieten de hulporganisaties niet liggen. Op die plek komen alle verschillende diensten van de hub ook voor het eerst samen onder één dak. De toegang bestaat uit één discrete deur bij perron 6 van de bussen van De Lijn.
Nog niet genoeg
Ondertussen blijven de organisaties verbonden aan de hub pleiten voor een volwaardige oplossing vanuit de federale overheid. De hub in combinatie met het nachtopvangcentrum in Haren volstaat wat dat betreft niet volgens de organisaties.
“Voor ons is het degelijk behandelen van een groep van maximaal 500 mensen in een land als België enkel een probleem voor wie het niet wíl oplossen,” klinkt het. “Het middenveld vraagt al maanden de creatie van een dergelijk oriëntatiecentrum maar dat idee blijft in dovemansoren vallen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Humanitaire hub , transitmigranten , Dokters van de Wereld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.