Het heraangelegde Fernand Cocqplein aan het gemeentehuis van Elsene, de voormalige woning van operazangeres Maria Malibran

| Het heraangelegde Fernand Cocqplein aan het gemeentehuis van Elsene.

Elsenaren dienen klacht in tegen politie voor gewelddadig optreden

LG
© Belga
17/09/2019
Updated: 17/09/2019 09.07u

Een groep agenten zou overdreven agressief hebben opgetreden tijdens een drugscontrole rond de Malibranstraat in Elsene. Een bijeenkomst van de plaatselijke jeugdwerking in dezelfde straat werd hierdoor ernstig verstoord. Drie jongeren dienden al klacht in tegen de politie. Ook de jeugdwerkers zijn van plan om klacht neer te leggen. Burgemeester Christos Doulkeridis maant aan tot dialoog.

Enkele politieagenten zouden overdreven geweld en intimidatie gebruikt hebben tegen jongeren bij een drugscontrole in de Malibranwijk op 30 augustus. Zo'n 25 agenten waren aanwezig op de interventie, en zij leken op zoek naar een specifieke groep jongeren. Die dag organiseerden enkele jeugdwerkers toevallig een informele samenkomst om het einde van een project te vieren in dezelfde straat.

"Sommigen provoceerden en beledigden ons. Ik werd langs achteren geslagen, ook terwijl ik op de grond lag", getuigt Azeddine, één van de jongeren, in La Capitale.

"Ik werd uitgekleed en in een combi gestoken. Mijn gezicht was volledig opgezwollen door de meppen. Dat werd door een dokter vastgesteld", verzekert een andere jongere . "Daarna werd ik in een andere combi geplaatst, waarin mijn andere vrienden zaten, onder het bloed."

Geen uitzondering

Het incident kwam ook Patrick Manghelinckx, de directeur van jeugdwerking JES, ter oren. Het feestje luidde het einde in van een driejarig participatieproject rond jongeren met de gemeente Elsene. In de herfst gaat het tijdelijke project over in een permanente jeugdwerking.

"Ik kan niet zeggen dat dit een alleenstaand geval is", vertelt Manghelinckx. "Ik ben geenszins tegen het ingrijpen van de politie, maar het is de methode waarop die me soms erg tegen de borst stoot. Onze medewerkers moesten verhuizen naar het Flageyplein omdat het optreden zo extreem was. Ook de vrijwilligers werden geschoffeerd en ondervraagd. De kinderen moesten huilen. Ik ga zeker en vast zelf klacht neerleggen."

Volgens de directeur waren er naar alle waarschijnlijkheid twee verschillende politieteams aanwezig, en had de lokale politie weinig met het geweld te maken. Sommige agenten denken dat ze zich alles kunnen permitteren. Wij zijn niet naïef - we hebben jarenlange ervaring met jongeren op straat."

Goede wil, maar weinig info

De woordvoerdster van de politie Zone Hoofdstad-Elsene bevestigt dat er op 3 september een klacht werd ingediend. Ook bij de politie werd een intern onderzoek opgestart. Burgemeester Christos Doulkeridis van Ecolo rekent erop dat de dialoog tussen de verschillende partijen snel hersteld kan worden. "Ik zou graag een bijeenkomst organiseren met de jongeren, de opvoeders en de politie - proces of geen proces" zegt de burgemeester. "We moeten de dialoog tussen de jongeren en de politie dringend herstellen."

Manghelinckx zat vorige week al samen met een aantal leden van het gemeentebestuur om te praten over het incident. "Ik apprecieer de openheid waarmee er gepraat wordt, maar niemand lijkt te weten wie de geweldadige agenten waren of tot welk team ze behoorden. Is dit lokale of federale verantwoordelijkheid?"

Het bestuur van de gemeente Elsene besluit de jongeren en de opvoeders bij te staan tijdens het proces. "We willen onze jongeren ondersteunen, maar vooral zoveel mogelijk licht op de zaak werpen", communiceert Nabil Messaoud. "We willen te weten komen wie hier verantwoordelijk voor is."

Er zouden filmpjes en foto's werden gemaakt bij de tussenkomst, maar die circuleren voorlopig nog niet in de media.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni