Journalisten die in België in ballingschap leven, kunnen sinds kort beroep doen op de vzw En-Gaje, die deze woensdag officieel werd voorgesteld. “We willen ervoor zorgen dat ze ook hier journalist kunnen blijven”, zegt voorzitter Jean-François Dumont aan BRUZZ.
En-Gaje steunt journalisten in ballingschap in Brussel
En-Gaje heeft weet van 42 journalisten in ballingschap, waarvan er negen uit Burundi komen, zes uit Turkije, vijf uit Somalië en vier uit Palestina. Hoewel de omstandigheden voor journalisten globaal niet per se verslechteren, zijn er nog vele hoeken in de wereld waar ze vervolgd, mishandeld of vermoord worden.
“Zeker de helft van de journalisten in ballingschap in België, woont in Brussel”, zegt Dumont. “Ze spreken vooral Engels of Frans, en een deel ervan kan dus verder aan de slag als journalist, hier in België. Maar er zijn er natuurlijk bij wie dat niet lukt. Voor hen willen we de link tussen met de Belgische journalist verder versterken.”
Dat doet het onder meer door de journalisten samen te brengen, wat gebeurde in maart en in juni van dit jaar. Een deel van de ballingen volgde al vormingen van de Franstalige journalistenbond AJP. Naar de opleidingen van de Nederlandstalige tegenhanger VVJ ging nog niemand, “maar wat niet is kan nog komen. Sowieso betekende de aanwezigheid van de rector van VUB, Caroline Pauwels, op de officiële voorstelling veel voor ons”, aldus Dumont.
Ook komt er een nieuw online medium. Dumont hoopt die begin 2020 te kunnen lanceren, “maar veel hangt af van de financiering.”
De VUB is partner van het project, net als de ULB, Ciré, Amnesty International, de Internationale Journalistenfederatie en nog enkele andere organisaties.
Lees meer over: Samenleving , journalisten , ballingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.