Ilias Benkaddour, atleet

| Ilias Benkaddour, atleet.

Enfant terrible: Ilias Benkaddour, atleet met een olympische droom

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
05/10/2019

Ilias Benkaddour (26) verloor een jaar geleden zijn been bij een ongeval. Hij ontdekte tijdens zijn revalidatie de atletiek en wil zich kwalificeren voor de Parlympische Spelen in 2020. Hij komt uit een Belgisch-Marokkaans gezin. Hij is van opleiding elektricien en werkte voor zijn ongeval als pizzabakker. Hij woont in Koekelberg.

Ilias Benkaddour, atleet

| Ilias Benkaddour, atleet.

Op 1 augustus 2018 sloeg in Tanger het noodlot toe. Het was de tweede dag van mijn vakantie in Marokko. Ik wandelde, samen met mijn broer, mijn neef en mijn oom, op het trottoir toen een auto op mij inreed. Een jonge vrouw van twintig, die op weg was naar een huwelijk, had de controle over haar wagen verloren omdat ze met haar hoge hak achter het gaspedaal bleef hangen. Ik bleef bij bewustzijn en voelde hoe mijn rechterbeen verbrijzeld was.

Door een inwendige bloeding verloor ik maar liefst drie liter bloed. Ik werd naar een ziekenhuis in Spanje gebracht, waar ze mijn been zo snel mogelijk boven de knieschijf geamputeerd hebben. Na twee weken ben ik teruggekeerd naar Brussel.

In het Centre de Traumatologie et de Réadaptation in het Brugmann-­ziekenhuis in Laken kreeg ik een prothese. Ik moest opnieuw leren stappen alsof ik een baby was, maar ik was heel gemotiveerd om mijn benen opnieuw te kunnen gebruiken. Ik wilde niet in een rolstoel belanden. Tijdens mijn revalidatie ontmoette ik Kevin Lehasse, coach gehandicaptensport. Hij leerde me de atletiek kennen. Vroeger voetbalde en bokste ik, maar nu is de sprint mijn passie. Ik ben aangesloten bij atletiekclub White Star en train vier keer per week, meestal in het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe.

"Ik leer elke dag bij in Brussel"

Ilias Benkaddour, atleet met een olympische droom

Ilias Benkaddour, atleet

Ik droom ervan om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. Een droom stuwt je vooruit. Sans rêves, on est foutu. Daarvoor heb ik een loopprothese op maat nodig. Dat kost 15.000 euro. Het geld wil ik inzamelen via crowdfunding en sponsoring. Ik was al dicht bij de kwalificatie voor het WK in Doha, in de 100 meter in mijn categorie T63.

Tijdens de beslissende wedstrijd viel ik echter in de laatste meters. Mijn geleende prothese, waarmee ik niet had kunnen trainen, liet me in de steek. Een immense ontgoocheling, maar ik geef niet op, integendeel. Ik hou van uitdagingen en zal er alles aan doen om mijn doel te bereiken. Stel je voor dat ik ooit wereldkam­pioen word (brede glimlach).

Of ik nog vaak terugdenk aan het fatale ongeluk? Nee, het is gebeurd en er valt niets aan te veranderen. Het kan iedereen overkomen. Er was ook geen kwaad opzet mee gemoeid. Ik ben blij dat mijn familieleden ongedeerd zijn gebleven. Natuurlijk was het moeilijk om te accepteren dat ik mijn been kwijt ben. Maar ik heb de steun van mijn omgeving en vind ook kracht in mijn geloof. God heeft me mijn been ontnomen, maar heeft me een beter leven gegeven. Een leven als atleet met boeiende ontmoetingen en reizen in het verschiet.

Ik wil zo zelfstandig mogelijk leven. Ik rij met de auto en doe mijn eigen boodschappen. Ik zou graag opnieuw aan de slag gaan als pizzabakker, maar zo lang rechtstaan, kan ik niet. Omdat ik in de praktijk geregeld hulp nodig heb, logeer ik bij mijn ouders in Neder-Over-Heembeek. Gehandicapt zijn, is niets om je over te schamen of om complexen over te hebben. Dat laat ik zien in een filmpje voor CAP48, een solidariteitsactie van de RTBF. Ik speel een lopende Forrest Gump.

Brussel is mijn stad. Ik ben er opgegroeid en heb hier mijn familie en vrienden. Ik zou de grootstad niet kunnen missen. Ik ben het zo gewoon. Mijn vriendenkring telt veel nationaliteiten: Turks, Thais, Colombiaans, Spaans, Belgisch, Nederlands. Die diversiteit is enorm verrijkend. Ik leer elke dag bij in Brussel. Mijn favoriete plekje? De Heizelvlakte met het Atomium, de bioscoop en het Koning Boudewijnstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Samenleving , Enfant Terrible , Paralympische Spelen , ilias benkaddour

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni