Erfgoedpetitie voor gevangenissen Vorst en Sint-Gillis
De gevangenissen van Sint-Gillis (gebouwd tussen 1878 en 1884) en Vorst (1901-1910) worden over enkele jaren vervangen door de nieuwe supergevangenis in Haren. Ook de nabijgelegen vrouwengevangenis van Berkendaal verhuist dan naar het nieuwe complex.
Wat er met de huidige gebouwen moet gebeuren na het vertrek is vandaag nog steeds onduidelijk. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) sprak zich uit voor huisvesting op de site. Een concreet project is er nog niet. Het is dan ook onzeker hoeveel historische gebouwen overeind zullen blijven op de site. De architecturale waarde van het complex mag voor Picqué alvast niet verhinderen dat er een wooncomplex komt.
Debat
Met de petitie-aanvraag wil Pétitions-Patrimoine het debat over de historische waarde van het complex aanzwengelen. Omdat de gevangenissen - om evidente redenen - slecht toegankelijk zijn, is er ook niet zoveel kennis over wat nu wel en niet waardevol is op de site, argumenteert de vereniging.
De kern van de twee gevangenissen, met telkens een soort kapel waar bewakers kunnen postvatten, en ook de celvleugels die op het uitkijkpunt uitkomen zijn alvast een puur staaltje gevangenisarchitectuur van voor en na de eeuwwisseling, stelt de vzw. Sint-Gillis is daarbij opgebouwd in een neogotische stijl, terwijl de gevel naar de Engelse Tudorstijl verwijst. Vorst kreeg een Brabantse stijl mee.
In het verleden redde een erfgoedpetitie die 150 handtekeningen haalde, een gebouw voor twee jaar van de sloop. De Brusselse regering was dan ook verplicht een beschermingsprocedure in te leiden. Sinds de Brusselse regelgeving is aangepast, vervalt die verplichting. De commissie voor Monumenten en Landschappen en de Brusselse regering moeten zich wel nog steeds uitspreken over de wenselijkheid van klassering.
Gevangenis van Vorst, Brabantse stijl.
Lees meer over: Vorst , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.