Volgens de huidige wetgeving erven (stief)kinderen meer of minder naargelang ze in het Brussels Gewest, Vlaanderen of Wallonië wonen. De Schaarbeekse jurist Ferenc Ballegeer ploos de verschillen eens duchtig uit en publiceerde in verstaanbare mensentaal het boek Vermogens- & successieplanning met minderjarige kinderen.
Erfrecht minderjarigen verschilt per gewest
Of deze publicatie handig is voor wie zijn kind meer wil gunnen door te verhuizen naar een andere regio in België, willen we niet gezegd hebben. Maar in de reeks Tips & Advies van de Nederlandse uitgever Indicator verscheen recent een vulgariserend juridisch dossier over erfrecht, successierecht en schenkingsrecht, specifiek in functie van minderjarigen. Iets om over na te denken.
De insteek van de Brusselse jurist is heel menselijk. “U leeft goed. U inbeelden dat er toch iets fout kan gaan, doet u niet graag. Toch kunnen we maar beter voorbereid zijn… Of misschien heeft het noodlot al toegeslagen en bent u verantwoordelijk voor het beheer van het vermogen van minderjarige (klein)kinderen of bent u verantwoordelijk voor een minderjarig (klein)kind zelf”, zo prikkelt het dossier het geweten.
Vanuit verschillende invalshoeken en situaties, en per gewest, wordt bekeken hoe de meest interessante keuze kan gemaakt worden om een optimale bescherming te bieden aan de minderjarige, meteen of later. Verschillende thema’s komen daarbij aan bod. Daarin is het beheer van de goederen van het minderjarige kind en het erfrecht van het kind naargelang de relatie van zijn huisgenoten wel een vergelijking waard.
Basisregels
Stiefkinderen erven nooit automatisch. Indien u een testament heeft gemaakt ten gunste van uw stiefkind stelt zich de vraag welk successierecht in uw gewest van toepassing is.
In Brussel worden bijvoorbeeld enkel stiefkinderen die zes jaar bij de stiefouder inwoonden (vóór hun 21e jaar) gelijkgeschakeld met eigen kinderen. Daarbij moeten die laatste gehuwd zijn of wettelijk samenwonen met de ouder of adoptant, zo niet gelden de hoogste tarieven. De wet zou dus mogen aangepast worden vindt Ballegeer, want feitelijk samenwonenden vallen nu volledig uit de boot.
Ter vergelijking: in Vlaanderen geldt een volledige gelijkschakeling van stiefkinderen met eigen kinderen, ook indien het stiefkind niet door de stiefouder werd opgevoed noch bij deze inwoonde. Voorwaarde is alleen dat de ouder en stiefouder minstens één jaar feitelijk samenwoonden.
Het voorbeeld is maar één die de verschillen tussen gewestbelastingen toelicht. Het is zaak om inzake planning van vermogensbeheer en successie de basisregels te kennen, zodat het kind er het meeste voordeel uithaalt mocht u (vroegtijdig) te komen sterven, besluit de auteur.
Vermogens- en successieplanning met minderjarige kinderen, Ferenc Ballegeer. Uitgeverij Indicator, 117 blz., 83 euro
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.