Het Europees Parlement heeft een onofficiële deal gesloten met de Federale Regie der Gebouwen over het huis van kunstenaar Antoine Wiertz. Dat huis ligt vlakbij de parlementsgebouwen en wordt ingelijfd voor de symbolische prijs van 1 euro. Aan het aangrenzende Wiertzmuseum verandert niets.
EU-parlement neemt Wiertzhuis over voor 1 euro
“Het huis verkeert in erbarmelijke staat, ik ben blij dat er iets mee gebeurt,” vertelt Isabelle Bastaits van het Wiertzmuseum. Dat kleine museum huisvest de werken van Wiertz in zijn voormalig atelier, vlakbij het huis op de Vautierstraat 62.
Het museum bestaat grotendeels uit een ruime hangar, die de zeer imposante werken van Wiertz huisvest. Sommige doeken zijn meer dan 8 meter lang. Het museum werd nog gerenoveerd in 2010 en staat los van het woonhuis.
Museum blijft onveranderd
“Het museum en de collectie blijven gewoon eigendom van de Belgische staat. Daar verandert niets aan. Enkel het huis en de tuin gaan naar het parlement," verklaart Tine Deckers van de Regie der Gebouwen. "Daar hebben bezoekers nu geen toegang toe."
En daarmee missen de bezoekers volgens de museumuitbaters niet veel, want het huis is een bouwval. “De tuin wordt nog wel geregeld onderhouden, maar het huis stort bijna in elkaar,” zegt Bastaits. “Er groeien zelfs paddenstoelen binnen. Het zal het Europees Parlement miljoenen kosten om het te renoveren.” Dat is meteen ook de reden waarom de EU van de Belgische Staat een 50-jarige erfpacht heeft gekregen op de kavel voor niet meer dan één euro, met de voorwaarde het te restaureren.
Publieke tuin
Die erfpacht houdt in dat het huis en de tuin technisch gezien eigendom blijven van de Belgische staat, maar geleend worden aan de EU. Die mag de kavel dan 'exploiteren'. Het parlement bekijkt de mogelijkheid om de grote parktuin open te stellen voor het publiek. Het huis zou gebruikt worden om gasten in te ontvangen. Maar de deal is nog niet helemaal rond en alle pistes worden nog onderzocht, nuanceert het EU-parlement.
“Architecturaal gezien is er ook niets interessants aan het huis,” besluit Bastait. “Het is dus goed mogelijk dat ze het gewoon afbreken. We hopen natuurlijk dat het iets moois wordt, iets wat meer bezoekers trekt naar ons kleine museum.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.