Europaziekenhuizen openen nieuwe vleugel
De diensten van de verouderde campus Les Deux Alice, vijfhonderd meter verderop, zijn verhuisd naar een volledige nieuwbouw van 20.000 vierkante meter op de campus Sint-Elisabeth. De renovatiekosten van het veertig jaar oude gebouw zouden te hoog oplopen.
De splinternieuwe vleugel omvat de diensten radiotherapie, pediatrie, psychiatrie, palliatieve zorgen en nierdialyse. Er is ook een medisch dagziekenhuis voor kleine ingrepen. Voorts zijn er een nieuw centrum voor kunstmatige bevruchting, een nieuwe geriatrische afdeling en een sterilisatieruimte waar de instrumenten volgens de strengste Europese normen worden gesteriliseerd. Het aantal operatiekamers steeg van zes naar tien.
Een opvallend kunstwerk van Sophie Cauvin - een rode rotsmuur bij de ingang - moet de nieuwe vleugel extra in de verf zetten.
"Het grote voordeel is dat de patiënten zich nu op één plaats bevinden," zegt directrice Myriam De Bie. "Vroeger moesten de patiënten en dokters voortdurend pendelen van de ene campus naar de andere."
De nieuwbouw kost 52 miljoen euro, waarvan de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) 56 procent subsidieert.
Met de opening van de nieuwe vleugel is het aantal bedden op de campus Sint-Elisabeth gestegen tot 457. Samen met de campus Sint-Michiel in Etterbeek tellen de Europaziekenhuizen nu 716 bedden.
Project afgerond
De directeurs van de Europaziekenhuizen maakten ook bekend dat ze eind dit jaar hun functie neerleggen. Voor Myriam De Bie, die in Ukkel woont maar opgroeide in Genk, betekent dit na 27 jaar een moeilijk afscheid. "Het voelt een beetje als een kind verliezen. Maar ik heb het gevoel dat mijn project is afgerond. Ik wil iets nieuws doen."
Ook directeur Marc Van Campenhoudt stopt ermee: hij gaat met pensioen.
De Bie en Van Campenhoudt namen het ziekenhuis in 1986 over, onder de vzw Sint-Elisabethziekenhuis. Het ziekenhuis verkeerde toen in een benarde financiële situatie en het heeft geen haar gescheeld of het had moeten sluiten. Met een drastische saneringsoperatie zijn De Bie en Van Campenhoudt erin geslaagd om de schuldenberg van tien miljoen euro weg te werken. In bijna dertig jaar hebben ze de instelling omgetoverd tot het grootste privéziekenhuis van Brussel.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.