De leerkliniek UZ Brussel, officieel het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen+, afgekort COS+

| De leerkliniek UZ Brussel, officieel het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen+, afgekort COS+

270.000 euro voor innovatieve projecten in de Brusselse jeugdhulpsector

© Belga
24/11/2023

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft beslist om ongeveer 270.000 euro te investeren in 'innovatieve' projecten in de jeugdhulpsector. Zo wil de VGC de wachtlijsten voor jongerenhulp wegwerken.

De sector kampt al enkele jaren met een te grote werkdruk door een personeelstekort en groeiende wachtlijsten. Jongeren die nood hebben aan specifieke hulp moeten vaak veel geduld hebben voordat ze geholpen kunnen worden.

"In een welvarend land als het onze is het onaanvaardbaar dat we jongeren niet meteen aangepaste hulp kunnen bieden. Daarom investeren we met de VGC in nieuwe initiatieven om die wachtlijsten aan te pakken", zegt collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen).

Vijf Brusselse projecten

De VGC trekt 270.000 euro uit ter ondersteuning van vijf Brusselse projecten die de wachtlijsten moeten helpen wegwerken. Projecten als TIGO en Palto krijgen zo extra middelen om het project verder uit te werken.

TIGO, een initiatief van Ter Wende-Espero – een kleinschalig therapeutisch centrum in het Brusselse – is een plek waar jongeren van zes tot veertien jaar even op adem kunnen komen. Inschrijven op de wachtlijst is niet nodig.

De VGC steunt ook een nieuw project van Ter Wende-Espero. Daarbij gaan ervaren hulpverleners naar jongeren thuis, als dat beter bij een specifieke situatie past. Zo moet de hulpverlening laagdrempeliger worden.

Palto, een project van de afdeling kinderpsychiatrie van UZ Brussel-Paika, probeert sinds 2021 bruggen te leggen naar jongeren die een grote drempel ervaren om hulp te gaan zoeken. Dat doet Paikia door hen rechtstreeks op te zoeken in hun omgeving en door contacten te zoeken via ouders, leerkrachten en verenigingen.

Ook de wachtlijsten voor de diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen zijn de voorbije jaren langer geworden. Daarom werkte het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) Brussel een innoverend behandeltraject uit. Ook dat project krijgt de steun van VGC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , jeugdzorg , VGC , paika , TIGO , Palto , Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni