Fietsenstallingen: leeg of overvol
Welgeteld 27 fietsenstallingen aan metrohaltes worden vrijwel nooit door fietsers gebruikt. Bij een zestal andere geldt het omgekeerde: ze zijn overbevraagd. Dat blijkt uit twee tellingen, een in mei en een in september, door de fietsvereniging Pro Velo. De resultaten geven een beeld van het gebruik van fietsenstallingen aan alle metro- en sommige premetrostations in het gewest in.
Alles samen telt het gewest duizend fietsplaatsen in de nabijheid van (pre)metrostations. Volgens Pro Velo worden bijna alle fietsenstallingen aan Molenbeekse en Anderlechtse metrostations nauwelijks gebruikt. Aan de andere kant van de metrolijnen, richting Stokkel en Herrmann-Debroux, maken meer fietsers gebruik van de parkeerruimte. De Fietsersbond ziet twee redenen. "De mensen van Maghrebijnse herkomst, van wie er veel in het westen van Brussel wonen, gebruiken nauwelijks de fiets. Anderzijds is de fietsinfrastructuur er niet zo goed," zegt Roel De Cleen. "In het oosten, met vooral de Woluwes, wonen veel hoogopgeleide Europeanen die meer een fietscultuur hebben. Die regio beschikt ook over meer fietsinfrastructuur." Pro Velo wijst nog op een andere vaststelling: heel wat fietsers geven aan de fiets niet te combineren met het openbaar vervoer.
Volgens de twee fietsorganisaties vormen de weinig gebruikte stallingen niet direct een probleem. De plekken die verzadigd raken, moeten wel snel uitgebreid worden, zeggen ze in koor. Zo tellen Louiza en Sint-Katelijne nu elk 'maar' twaalf plaatsen, Schuman heeft er 66. De verzadiging komt niet alleen door het toenemende aantal fietsers, maar ook doordat mensen hun fiets er achterlaten zonder nadien met het openbaar vervoer te reizen.
De MIVB, die de stallingen beheert, zegt dat sommige stations minder gefrequenteerd worden omdat ze niet beveiligd zijn. 'Dit jaar nog' bestudeert ze de mogelijkheid van beveiligde stallingen in metrostations. Het kabinet van minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) zegt dat "de tekorten op korte termijn aangepakt worden, want dat behoort tot de beleidsprioriteiten."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.