'Fietsers kunnen maar beter naast het fietspad rijden'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
18/02/2009
Een fietsster raakte vorige week zwaargewond nadat ze overreden werd door een militaire autobus in de Troonstraat. Nochtans reed ze op het fietspad. Dat blijkt evenwel niet aangelegd volgens de regels van de kunst. "In dat geval is de wegbeheerder aansprakelijk voor het ongeval," zegt Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Iedereen die weleens in de Troonstraat fietst, weet dat er in het eerste stuk weliswaar een fietspad ligt, maar dat dat weinig veiligheid biedt. Het fietspad is erg smal en ligt vlak langs geparkeerde auto's. Als een automobilist zonder kijken het portier opent en als er dan net een fietser passeert, dan is de schade niet te overzien.

Het overkwam een 34-jarige vrouw die afgelopen woensdagochtend, met fluohesje, in de Troonstraat, niet ver van het Blyckaertsplein, tegen een plots openzwaaiend portier van een Volkswagen Polo aanreed. Ze kwam ten val en sukkelde onder een autobus van het Belgische leger. Ze is zwaargewond, maar volgens de laatste berichten is ze buiten levensgevaar.

Fietspad ongebruikt
Fietsers die tegen autoportieren aan rijden: het behoort in stedelijke omgevingen tot een van de meest voorkomende ongevallen tussen fietser en auto. Maar die ongevallen zijn te vermijden. Afstand houden is de boodschap.
In het geval van de Troonstraat is er meer aan de hand. Bij de fietsersvereniging Gracq wijzen ze op de foute aanleg van het fietspad. Het fietspad ligt te dicht bij geparkeerde auto's. "Er moet minstens tachtig centimeter tussen auto's en fietspad liggen."

Werner De Dobbeleer van het BIVV bevestigt die aanbeveling en wijst er zelfs op dat het Brussels Gewest, die wegbeheerder is, aansprakelijk is voor het ongeval. "Als het slachtoffer dit voor de rechter brengt, dan kan die dat zeker als argument aanvoeren."
Gracq raadt intussen aan om altijd tachtig centimeter te laten tussen fiets en geparkeerde auto's, ook al is er een fietspad dat dan niet gebruikt wordt. Dat stelt een probleem: de fietser respecteert dan het verkeersreglement niet.

Suggestie
Bij de aanleg van het fietspad in de Troonstraat, zowat vijftien jaar geleden, werd voorgesteld om een fietspad aan te leggen dat meer plaats bood aan de fietser. Maar daarvoor moesten parkeerplaatsen sneuvelen, en daar wilden de buurtbewoners toen niet van weten.
Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zit erg verveeld met het ongeval. Minister Smet probeert met de aanleg van kilometers fietspad van Brussel een fietsstad te maken. En dan gebeurt dit.

Hij zal deze week de plaats van het ongeval bezoeken. Zijn kabinet overweegt nu al om het fietspad af te schaffen en te vervangen door een zogenaamde fietssuggestiestrook, zodat de fietsinfrastructuur in de Troonstraat ten minste beantwoordt aan de wettelijke normen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni