Fietsers mobiliseren voor fietsvriendelijkere stad

© brusselnieuws.be
15/06/2015

De wereldwijde beweging Cyclehack strijkt komend weekend neer in Molenbeek. Een groep geïnteresseerde fiets(liefhebb)ers kan er nadenken over oplossingen om van Brussel "het fietsparadijs te maken waar we allemaal van dromen." Gracq en de Fietsersbond lanceren ondertussen een eigen platform voor fietsprojecten.

“Een cyclehack is een tastbaar prototype dat een oplossing biedt voor hinderpalen die het fietsen in Brussel bemoeilijken”, legt medeorganisator Marlies Deforche uit.

Cyclehack werd vorig jaar bedacht in het Schotse Glasgow en al meteen uitgevoerd in drie steden: naast Glasgow ook Beiroet en Sydney. Dit jaar gebeurt het al meteen in 25 steden wereldwijd, van Tokio en Vancouver tot Athene, Brussel en Bilbao.

“De bedenkers hebben een toolkit op internet gezet waardoor andere steden hun initiatief makkelijk kunnen overnemen”, zegt Deforche. “Bovendien plaatsen ze alle bedachte hacks, alle oplossingen, ook online.”

Daarnaast lanceren de Fietsersbond en Gracq ter gelegenheid van hun respectievelijke 20ste en 40ste verjaardag een nieuw online platform My Bikeworld.be. Daar kunnen fietsers van 5 juni tot en met 15 augustus hun gedroomde fietsproject op de kaart zetten, om zo hun omgeving fietsvriendelijker te maken. "Een zone 30 om problemen in de straat op te lossen? Een fietsersbrug op de route? Alle mogelijke dromen, oplossingen en ideeën zijn welkom", schrijven de fietsersorganisaties in een persbericht.

Het publiek kan dan stemmen. Na afloop kiest de professionele jury per gewest één winnaar uit de tien fietsprojecten die de meeste publieksstemmen kregen. Die winnende projecten worden gevisualiseerd in 3D en aan de beslissende instanties voorgesteld.

Copenhagenize
De Brusselse editie van Cyclehack zoekt nog mensen met zo veel mogelijke verschillende achtergronden om komend weekend mee te brainstormen over hoe fietsen makkelijker en aantrekkelijker te maken. Het weekend begint vrijdagavond met een aantal inspirerende sprekers. Onder meer ontwerpbureau rond mobiliteit Copenhagenize, dat het fietsmodel van de Deense hoofdstad propageert in de rest van de wereld, geeft een presentatie.

Zaterdag worden de deelnemers verdeeld over groepen die elk een bepaald probleem of een bepaalde locatie zullen aanpakken. Na een paar uur moeten ze aan de slag om een prototype van een oplossing te bedenken. Cyclo Atelier en Fablab stellen daarvoor hun ateliers ter beschikking.

Zondagochtend worden de prototypes uitgetest, ter plekke als het over een knelpunt op een bepaalde locatie gaat. “We vragen ook de mening van het publiek”, zegt Deforche. Een jury zal de winnende hacks selecteren.

Alle innovatieve Cyclehack-oplossingen komen na het weekend terecht op de website van het initiatief.

De editie vorig jaar leverde het idee voor Penny in Yo’ Pants een video die op YouTube meer dan drie miljoen keer bekeken werd (bekijk de video onderaan dit artikel). Daarin leggen een paar vrouwen uit de Glasgowgroep uit hoe je met een muntstuk en een elastiekje heel makkelijk van een rok een ‘tijdelijke broek’ maakt, zodat je op de fiets geen ondergoed hoeft te laten zien.

Tickets voor de Cyclehack in de Cyclo-kantoren in Molenbeek kosten 6 euro. Voor die prijs kan u vrijdagavond en zondag naar de sprekers en de voorstelling van de ideeën te gaan kijken. Wie het hele weekend wil meemaken, telt 12 euro neer.

Penny In Yo' Pants: The Prototype from Penny in Yo' Pants on Vimeo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni