Fietsers protesteren tegen afval op kanaalroute
Fietsers zijn het beu om constant lek te rijden op glasscherven. Het Brussels Gewest en de gemeenten zijn verantwoordelijk voor openbare veiligheid en onderhoud. Afval op de fietsroute veroorzaakt lekke banden en brengt niet alleen fietsers, maar ook weggebruikers in gevaar. Dat komt door plotse en onvoorziene ontwijkbewegingen van fietsers.
Klachten bij het Gewest of een gemeentelijke fietscommissie hebben nog niet geleid tot een duurzame oplossing. Wanneer fietsers iets melden, wordt grof vuil wel opgeruimd, maar het blijft beperkt tot een zeer plaatselijke en tijdelijke oplossing.
Daarom vragen de fietsers dat minstens één keer per week, liefst maandag vroeg in de ochtend, de hele GFR5 met een veegwagen wordt schoongemaakt.
Tijdens een veegactie tussen metrostation Delacroix en square Emile Vandervelde oogsten de fietsers heel wat. "Vooral glas, maar ook zand, blikjes, papier en plastic. Soms vinden we ook boomstammen, oude zetels, dode ratten en duiven op het fietspad. Lekke banden hebben we aan de borstwering omhoog gehangen," aldus de Fietsersbond.
De GFR5 is een belangrijke weg voor woon-werk- en woon-schoolverplaatsingen met de fiets. Niet alleen binnen het Brussels Gewest, maar ook van en naar Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.