'Fietshesje moet toch ook cool kunnen zijn'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
25/09/2009
Vele scholieren vinden een fluorescerend fietshesje 'belachelijk' en weigeren het dan ook te dragen. Daarom heeft de modeafdeling van de Lakense middelbare school Maria Assumpta haar eigen vestje ontworpen.

Het Maria Assumptalyceum is een school, vlak bij de De Wandstraat, die zowel algemeen secundair (ASO) als technisch (TSO) en beroepsonderwijs (BSO) aanbiedt. Van de 680 leerlingen volgt twee derde ASO, de rest TSO en BSO.

'Mode ligt niet zo goed in de markt'
Een van de beroepsrichtingen is mode, een afdeling die zeldzaam is in het Brusselse. Toch trekt die richting maar weinig leerlingen. Op dit moment zijn het er een vijftigtal, verspreid over vijf leerjaren. "Mode ligt niet zo goed in de markt. De richting heeft een imagoprobleem," erkent directeur Stijn Van Eynde. Is het dan niet zo dat heel wat jongeren ervan dromen iets met mode te gaan doen? "Dat zal wel kloppen, maar dit is een beroepsrichting. De leerlingen worden opgeleid om kleine retouches uit te voeren en om in de kledingverkoop te gaan werken. Het is een beetje de richting snit en naad van vroeger."

Fietshesje is niet hip
Een van de redenen waarom Van Eynde dit voorjaar besloot om in te gaan op de oproep van Mobiel Brussel en de Stad Brussel om projecten in te dienen die de verkeersveiligheid aan de school verbeteren, was dan ook dat hij er de kans in zag om voor één keer 'het beroeps' te laten schitteren.

Zijn voorstel was dat de mode­afdeling een hip fietshesje zou ontwerpen. Ook bij Assumpta zijn de leerlingen immers niet dol op de bestaande fluovestjes. Afhankelijk van het weer zijn er vijftig à honderd leerlingen die met de fiets naar school komen. De rest wordt met de auto gebracht, of neemt het openbaar vervoer. Van Eynde: "Sommigen zeggen dat ze de weg naar school te onveilig vinden. Maar wat ook speelt, is dat fietsen sowieso niet als 'cool' geldt op school. Een brommertje, dát is blits."

Een minderheid van de fietsers draagt een fluovestje. "Er zijn leerlingen die van hun ouders zo'n hesje moeten aantrekken, maar eenmaal de hoek om is het vaak al uit." Van Eynde heeft er even over gedacht om het vestje verplicht te maken, maar dat bleek niet haalbaar. "Over wat onze leerlingen op straat doen, hebben wij niets te zeggen. Bovendien vinden we het beter om de leerlingen ergens voor te motiveren dan ze te bestraffen. Dus, dachten we, waarom geen vestje maken dat tof is om te dragen? Een fietshesje moet toch ook cool kunnen zijn?"

Kimonomodel
Het project van Maria Assumpta werd geselecteerd, en de school kreeg tweeduizend euro voor de realisatie. Begin september maakte leraar mode Jonathan Vandegaer vier schetsen: een hesje geïnspireerd op een smokingjasje, een cape, een Japans kimonomodel en ook nog een heel stoer vest met zwarte banden als sluiting. Telkens met het logo van de school erop. "Het is natuurlijk ondankbaar materiaal om mee te werken, maar ik wilde laten zien dat een fietshesje iets anders kan zijn dan de grote zak die het nu is," zegt Vandegaer.

Afgelopen vrijdag mochten de leerlingen hun keuze maken uit de vier ontwerpen. Ze kozen voor de kimono. De bedoeling is dat de leerlingen van het vijfde en zesde jaar mode nu met het ontwerp aan de slag gaan en een patroon tekenen. Daarna wordt een fabrikant gezocht. Volgend voorjaar moeten de vestjes klaar zijn, zodat de school ze aan de fietsers kan uitdelen. En dan maar hopen dat ook de niet-fietsers erdoor geïnspireerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni