Op vraag van Stad Brussel onderzoekt Leefmilieu Brussel wat de impact is van het verkeersvrij maken van de Anspachlaan op vlak van luchtkwaliteit. Uit een tussentijdse analyse blijkt dat het fijn stof met 56 tot 79 procent is afgenomen.
Fijn stof sterk verminderd in voetgangerszone
Om inzicht te krijgen in de impact van het verkeersvrij maken van bepaalde zones in de stad, houdt Leefmilieu Brussel nauw in de gaten hoe het met de luchtkwaliteit in de Anspachlaan gesteld staat.
Het onderzoek startte voor de invoering van de zone op 29 juni 2015 en verloopt in drie fases. Momenteel zitten we in de tweede testfase, die tot eind juni 2017 zal lopen en die na de heraanleg van de straat eindigt met een slotevaluatie. Leefmilieu kan dus enkel een tussentijdse stand van zaken geven, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend.
Zo constateerde Leefmilieu Brussel dat de uitstoot van fijn stof ten opzichte van de invoering van de voetgangerszone met 56 procent is afgenomen tijdens de ochtendspits en met 79 procent tijdens de avondspits.
Goede indicator
Het onderzoek meet enkel en alleen de uitstoot van fijn stof en geen andere verontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide, koolmonoxide en benzeen. Volgens de onderzoekers is fijn stof echter een goede indicator voor de luchtkwaliteit en is het aannemelijk dat de andere vervuilers op een gelijkwaardige manier zijn gedaald.
Het onderzoek kadert in een groter project met de naam ExpAIR, dat tot doel heeft om een gedetailleerde kaart te maken van de aanwezigheid van fijn stof voor het hele Brussels Gewest.
Mede dankzij de hulp van vrijwilligers zal er na afronding van het project tot op straatniveau zichtbaar zijn hoe het met de luchtkwaliteit in Brussel gesteld is.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.