Sporteconoom Trudo Dejonghe (KULeuven) noemt het financiële plaatje dat de Voetbalbond voorstelt over het nieuwe stadion ‘een wel heel optimistische inschatting’. ‘Als er bij de bouw financiële problemen opduiken, zal de overheid wel moeten tussenkomen, omdat ze geen gezichtsverlies wil lijden.’
'Financieel plaatje nationaal stadion erg optimistisch'
De voetbalbond trok de Stad Brussel over de streep om zich kandidaat te stellen voor het EK 2020 met een voorstudie die de profclubs vorige week pas voor het eerst te zien kregen.
Ook Het Nieuwsblad kon de studie inkijken. Het financiële plan voor het nieuwe 'Eurostadion' rekent op 70 evenementen per jaar met gemiddeld 50.000 toeschouwers, meldt de krant. Dat zou 64 miljoen aan inkomsten moeten genereren.
Kosten veel hoger
De kostprijs voor het nieuwe stadion wordt op 314 miljoen euro geraamd. Dat geld moet uitsluitend uit privé-initiatief komen.
“Ik twijfel er niet aan dat de kosten voor het nieuwe stadion veel hoger zullen liggen”, zegt Trudo Dejonghe, sporteconoom aan de KU Leuven Campus Antwerpen, aan brusselnieuws.be. “Ik hoop vooral dat de geïnteresseerde privépartners hun eigen studie zullen maken, daar bestaan ook in België gespecialiseerde bureaus voor. Wat de Voetbalbond vooral probeert te doen, is het project verkopen.”
De consortia Besix, Ghelamco en Denys hebben inmiddels hun kandidatuur gesteld voor het nieuwe stadion op parking C van de Heizel, dat op het grondgebied van Grimbergen komt te liggen. Zij zijn op dit moment bezig aan een haalbaarheidsstudie.
Daarnaast lijkt de schatting van de inkomsten voor Dejonghe irrealistisch hoog. “Die 17 geschatte concerten per jaar bijvoorbeeld. Vaak onderschat men hoe hoog de kosten zijn om bepaalde beroemheden naar het stadion te halen.”
De sporteconoom noemt het voorbeeld van het Londense Wembleystadion, dat “een zwaar verlieslatende constructie” is.
Tunnelvisie
Eerder hadden de voorzitters van de voetbalclubs Standard, Club Brugge en AA Gent (dat het laatste Belgische voetbalstadion bouwde) zich al negatief uitgelaten over het stadion. Roland Duchâtelet van Standard stelde de haalbaarheid ervan openlijk in vraag. "Men gaat ervan uit dat er evenveel inkomsten van zitjes, business seats en reclame zouden zijn als bij alle clubs van eerste klasse samen vandaag. (…) Dat is niet realistisch."
Alain Courtois (MR), Brussels schepen van Sport en de drijvende kracht achter de Brusselse EK 2020-kandidatuur, wil in Het Nieuwsblad niet reageren. “Ik weet dat de drie gegadigde bouwconsortia elk met hun eigen haalbaarheidsstudie bezig zijn. Als zij het haalbaar vinden, is dat toch het belangrijkste?”
Maar sporteconoom Dejonghe waarschuwt voor een tunnelvisie. “Als er halverwege de bouw een probleem opduikt, dan moet de overheid wel met geld over de brug komen, omdat ze geen gezichtsverlies wil lijden. Dat was zo bij de Olympische Spelen in Griekenland, of bij de Olympische Spelen in Londen, of bij de Ghelamco Arena in Gent. De stadia van het EK in Portugal staan gewoon leeg.”
Zelf is hij vóór een nieuw stadion. “In Nederland worden nieuwe stadia vaak met publiek geld gefinancierd. De Belgische overheden ondersteunen het stadion op de Heizel al indirect, door de ontsluiting ervan. Maar we moeten wel eerlijk zijn over de kosten, daar kan dus nog een pak bijkomen. En in tijden van boterhammentaksen en leerkrachten die een uur extra moeten werken, ligt zoiets gevoelig. De overheid moet daarin keuzes maken.”
Eurostadion
Lees meer over: Samenleving , Economie , Eurostadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.