Flausch: ‘Te grote impact van politiek’
Lees ook: Chahid: ‘Flausch was te liberaal’
Flausch staat sinds april 2000 aan het hoofd van de MIVB. "Ik heb nu minder autonomie dan in de periode 2000 - 2009. Sinds 2009 (en het aantreden van de nieuwe gewestregering, red.) heb ik minder arbeidsvreugde als baas van de MIVB door een grotere impact van de politiek," zei hij aan FM Brussel. "Na 11 jaar ben ik het moe om steeds weer te moeten zoeken naar een politieke consensus."
Andere reden voor zijn vertrek is het gebrek aan erkenning door de Brusselse politici. "Er is geen human resources-beleid bij het Brusselse Gewest ten aanzien van zijn topambtenaren. Wanneer mijn medewerkers een sterke prestatie neerzetten, feliciteer ik hen daarvoor. Zelf heb ik daar nooit op mogen rekenen vanuit de politiek."
Flausch haalt een concreet voorbeeld aan: "Bij mijn aantreden werd gezegd dat de verkoop van het toenmalige MIVB-hoofdkwartier aan de Gulden Vlieslaan 2,5 miljoen euro zou opbrengen. Ik heb het verkocht voor 19 miljoen euro, maar een schouderklopje heeft dat niet opgeleverd."
Eer voor landgenoot
Flausch wordt vanaf 1 januari secretaris-generaal van de Internationale Vereniging voor Openbaar vervoer UITP, die in Molenbeek is gevestigd. Flausch treedt uiteraard af als voorzitter van de UITP, een functie die hij sinds 2009 uitoefende. Flausch voegde er wel aan toe dat hij sowieso de MIVB had verlaten, zelfs indien de UITP-vacature niet was opgedoken.
Flausch nam zijn beslissing naar eigen zeggen al in augustus, maar maakte die pas vandaag bekend, ook intern bij de MIVB.
'Populistisch'
Politiek lag hij vooral in de clinch met de PS. Vice-voorzitter en Brussels parlementslid Ridouane Chahid zei woensdagochtend in een reactie dat hij Flausch "te liberaal" vond. "Die uitlatingen vind ik populistisch, maar ik ga hier geen rekeningen vereffenen," zei Flausch op de persconferentie.
Flausch blijft nog tot eind dit jaar bij de MIVB. MIVB-voorzitster Adelheid Byttebier (Groen!) omschreef Flausch als "berucht en beroemd". Ze zei dat de MIVB nu "een objectieve procedure gaat opzetten voor zijn opvolging." Zij ontkende formeel dat de Brusselse regering nu een trouwe PS-soldaat aan het roer van de vervoersmaatschappij zou plaatsen.
Geen vertrekpremie
Aan brusselnieuws.be zei Flausch nog dat hij geen vertrekpremie geniet. Hij blijft dus gespaard van een laatste polemiek.
Zijn voogdijminister Brigitte Grouwels (CD&V) feliciteert Alain Flausch met zijn benoeming tot secretaris-generaal van de UITP. Volgens Grouwels is zijn benoeming "een illustratie van de erkenning die hij ook bij zijn buitenlandse collega's geniet voor zijn visie op, en inzet voor, het openbaar vervoer." Ook zij vindt dat Flausch voor een nieuwe dynamiek heeft gezorgd bij de MIVB.
De minister omschrijft hem als "een zeer gedreven overheidsmanager met een groot persoonlijk engagement voor het openbaar vervoer en voor de leefbaarheid van onze stad. Daarbij aarzelde hij nooit om duidelijke stellingen in te nemen. Die inzet werd wellicht niet door iedereen correct ingeschat en gewaardeerd."
Ook Brussels Open VLD-parlementslid Carla Dejonghe is vol lof voor Flausch en lacht de kritiek weg als zou hij te liberaal zijn.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.