Komt er deze zomer een Zuidfoor? Een duidelijk antwoord op die vraag bood de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gisteren niet. "Als de pretparken open mogen en de Zuidfoor niet, zou dat oneerlijk zijn", zegt de voorzitter van het comité van foorkramers van de Zuidfoor. "Geen Zuidfoor zou een catastrofe zijn", zegt een andere foorkramer. "Er zijn nu al collega's die in zware geldproblemen zitten."
Foorkramers Zuidfoor teleurgesteld: 'Wij hebben geen duidelijkheid gekregen'
De Nationale Veiligheidsraad kondigde gisteren een hele reeks versoepelingen aan. Pretparken en binnenspeeltuinen mogen vanaf 1 juli open. Bijeenkomsten als kermissen en dorpsfeesten worden tot 1 augustus verboden, massa-evenementen blijven tot 31 augustus verboden.
Wat dat voor de Zuidfoor betekent, is nog niet duidelijk. "Of we tot de categorie van kermissen of massa-evenementen behoren, is niet duidelijk", zucht Patrick De Corte, de voorzitter van de foorkramers van de Zuidfoor. "Wij hopen dat we op 1 augustus mogen beginnen."
Er is hoop, maar ook frustratie. De foorkramers luisterden gisteren met aandacht naar de persconferentie van premier Wilmès en hoopten op een duidelijk perspectief. "Zoals elke sector stonden wij klaar met een plan met veiligheidsmaatregelen. En toch hebben wij gisteren geen goed nieuws gekregen", zegt foorkramer William Severs. "Wij zijn erg teleurgesteld."
'Pretparken wel en wij niet?'
De Vereniging der Belgische Foornijveraars houdt donderdagvoormiddag een spoedvergadering. "Wat wij niet begrijpen, is dat de pretparken wel open mogen. Dat kan toch niet kloppen?", aldus Severs. Wat de spoedvergadering moet opleveren is nog niet duidelijk.
Normaal zouden de voorbereidingen voor de Zuidfoor nu al aan de gang zijn. Maar wat de startdatum ook zal zijn, de foorkramers zijn er op elk moment klaar voor. "Als ze bellen, kunnen we op vijf dagen opbouwen", zegt Patrick De Corte. "We hebben toch niets te doen en zo lang niet werken maakt ons zot."
'Zware geldproblemen'
Aan een scenario van een zomer zonder Zuidfoor willen de foorkramers nog niet denken. "Dat zou een catastrofe zijn", zegt Severs. "Er zijn nu al collega's die in zware geldproblemen zitten."
Voor de foorkramers duurt de winterstop van midden november tot midden februari. "Nu is het moment waarop we normaal geld opzijleggen om die periode te overbruggen", legt Severs uit. "Na de laatste winter heb ik twee kermissen kunnen doen en toen kwam de lockdown. We komen uit de winter, alles ligt stil, en gaan terug richting de winter. Mensen zitten in de problemen, er gaan faillissementen volgen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Zuidfoor
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.