| Fouad Ahidar (one.brussels), voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Fouad Ahidar: 'Masterplan nodig om tweetalige dienstverlening te garanderen'

ZM
© BRUZZ
14/07/2021

Volgens de voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Fouad Ahidar (one.brussels), is er dringend een masterplan nodig dat ervoor zorgt dat tweetaligheid gerespecteerd wordt bij de Brusselse overheden. Dat plan zou kunnen bestaan uit taalopleidingen en meer uren Nederlands en Frans in het onderwijs.

In de week na de Vlaamse feestdag benadrukt Ahidar bij Brusselse ministers Sven Gatz (Open VLD) en Bernard Clerfayt (Défi) dat “je nog steeds niet overal in het Nederlands wordt geholpen, ook al moet dat volgens de wet.”

“Dat gaat van onschuldige taalfouten tot Brusselaars die belangrijke medische vragen niet begrijpen in het vaccinatiecentrum of geen aangifte kunnen doen in eigen taal. In alle 11 juli-speeches hoorde ik terecht de herbevestiging dat Brussel in de toekomst, ook na een eventuele staatshervorming, tweetalig zal blijven. Dan moeten we zorgen dat de praktijk de theorie volgt”, aldus Ahidar.

De VGC-voorzitter wijst naar de kennis van de twee landstalen in het onderwijs, waar minder dan 10 procent met een deftige kennis van het Nederlands afstudeert in Franstalig onderwijs. Negentig procent van de vacatures vragen ondertussen tweetaligheid.

Om die reden pleit hij voor meer uren Frans en Nederlands in het onderwijs en taalopleidingen voor ambtenaren: “Dat is niet alleen goed voor de dienstverlening, maar ook voor de carrièrekansen, en voor het samenleven in deze stad.”

Massaal taalopleidingen organiseren

Uit een vraag van Ahidar aan Gatz blijkt dat er in 2019 211 personeelsleden in de Brusselse besturen hebben deelgenomen aan taalopleidingen, en 124 personen in 2020. “De interesse voor taalcursussen is groot zeggen de ministers. Dan is de logische conclusie om er massaal veel te organiseren”, zegt Ahidar.

Minister Clerfayt wijst erop dat het moeilijk is Nederlandskundig personeel te vinden en dat veel overheidsjobs in de Vlaamse rand aantrekkelijker zijn, want ook beter betaald.

Ook benadrukken beide ministers dat nu al veel inspanningen geleverd worden. Er wordt werk gemaakt van de uitwisseling van Nederlandstalige en Franstalige leerkrachten. Er worden vandaag al veel taalopleidingen gegeven, er komt een regionaal opleidingsplatform en er zijn taalpremies en ´taalhoffelijkheidstrainingen´.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , tweetaligheid Brussel , Fouad Ahidar

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni