Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) heeft Brussels parlementslid Fouad Ahidar er niet van kunnen overtuigen om zich vrijdag te onthouden tijdens de stemming over het verbod op onverdoofd slachten. "Ik zal tegen het verbod stemmen," zegt Ahidar.
Fouad Ahidar niet te vermurwen: ‘Ik stem tegen verbod op onverdoofd slachten’
Maandag zaten Rousseau en Ahidar samen. Dat gesprek kwam er nadat een fragment viraal ging op de sociale media waarin Ahidar zei dat hij niet kon geloven dat God dieren zou laten lijden tijdens het onverdoofd slachten.
Ahidar had dat gezegd tijdens een van de talrijke hoorzittingen over het verbod op onverdoofd slachten. Daarover ligt een voorstel van ordonnantie in het parlement dat twee weken geleden door de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement is verworpen.
Rousseau heeft laten weten dat de uitspraken en het standpunt van Ahidar ingaan tegen de partijlijn.
Constructief gesprek
Rousseau en Ahidar zeggen beiden dat er maandag een constructief gesprek is gevoerd. Maar Ahidar is niet van plan om zijn stemgedrag te wijzigen. “Conner Rousseau heeft me gevraagd om me te onthouden tijdens de stemming. Hij heeft ook gesproken over de scheiding van kerk en staat. Daar sta ik honderd procent achter. Ik heb hem gezegd dat ik het zou laten rusten, maar dat ik waarschijnlijk tegen zou stemmen.”
Dat is wat Ahidar vrijdag ook zal doen, zo zegt hij aan BRUZZ. Eerst zal hij het verslag van de commissie Leefmilieu goedkeuren (dat het verbod al heeft verworpen). Als het vrijdag toch tot een plenaire stemming komt, zal hij tegen het verbod stemmen. "En neen, ik ga niet even 'toevallig naar het toilet' tijdens de stemming. In dit soort zaken moet je moedig zijn."
"En neen, ik ga niet even 'toevallig naar het toilet' tijdens de stemming"
Bij het nationaal partijhoofdkwartier wil men niet zeggen of Ahidar zichzelf daarmee buiten de partij zet. “Dat is een hypothetische vraag. We zullen dat vrijdag zien. We zijn nog alle mogelijkheden aan het bekijken,” zegt Niels Pattyn, woordvoerder van Vooruit.
Zo zou One.Brussels-Vooruit nog proberen om de stemming van vrijdag uit te stellen naar september, maar dat lijkt niet te lukken. Défi, Groen en Open VLD zouden dan hun voorstel moeten terugtrekken. En die lijken daar niet toe bereid.
Het ziet er dus naar uit dat het verbod op onverdoofd slachten vrijdag wel degelijk ter stemming zal worden voorgesteld aan het volledige parlement.
Dat Fouad Ahidar met een tegenstem zijn politieke toekomst op het spel zet, laat hij niet aan zijn hart komen. “Er zijn nog mogelijkheden. Er is nog een leven naast de politiek.”
Haalt het voorstel een meerderheid?
Vrijdag wordt de suspens alvast compleet. Het is namelijk erg moeilijk om te achterhalen of het Brussels parlement vrijdag nu voor of tegen het verbod zal stemmen. Dat komt omdat het om een wisselmeerderheid gaat waarbij ook nog eens de partijdiscipline niet van toepassing is.
De grote lijnen zijn wel bekend: MR, Défi, Groen, Open VLD, N-VA, Vlaams Belang en Victoria Austraet zullen het verbod goedkeuren. PS en PTB zullen tegen het verbod stemmen. Maar bij alle grote fracties zullen mogelijk dissidente stemmen opduiken. En het kan op enkele stemmen aankomen.
En bij Ecolo, waar zowel voorstanders zitten van meer dierenwelzijn als parlementsleden met een gevoeligheid voor de moslimgemeenschappen, is het helemaal onduidelijk. Ook bij Les Engagés is het koffiedik kijken. De nationale partijleiding heeft gevraagd om het verbod goed te keuren, maar niet alle parlementsleden zijn het daarmee eens.
“Iedereen is lijstjes aan het maken, in verschillende varianten, om het eindresultaat te kunnen inschatten,” zo klinkt het bij een van de fracties. “Maar dat is zo goed als onmogelijk.”
“Iedereen is lijstjes aan het maken om het eindresultaat te kunnen inschatten. Maar dat is zo goed als onmogelijk.”
De parlementsleden staan tegelijk ook onder grote druk van lobbygroepen die hun stemgedrag in de een of andere richting trachten te beïnvloeden. De députés worden momenteel bestookt met honderden mails per dag, zo getuigen verschillende parlementsleden. "We hebben filters moeten installeren omdat mailboxen vol geraakten," zo klinkt het.
Sommige parlementsleden weten vandaag ook nog niet hoe ze zullen stemmen. Zo zegt Marc Loewenstein van Défi aan BRUZZ dat hij "sowieso niet voor zal stemmen". Maar dat kan een onthouding betekenen, of een tegenstem.
Bij Ecolo willen de individuele parlementsleden helemaal niets zeggen. “We hebben afgesproken dat we niets vooraf zullen zeggen,” zegt parlementslid Ingrid Parmentier (Ecolo), “zodat elk parlementslid, zonder enige druk, in eer en geweten zijn stem zal kunnen uitbrengen.”
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.