Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg van Luik. Die verklaarde woensdag het derdenverzet van de Belgische Staat ongegrond. Daardoor mogen in Luik geen Soedanezen worden uitgewezen omdat er risico is op foltering. Francken en de rechtbank in Leuven zien dat anders omdat de Soedanezen geen asielaanvraag indienden.
Francken naar Hof van Beroep voor uitwijzing Soedanezen
De rechtbank van eerste aanleg van Leuven oordeelt in haar beslissing dat er bij het terugsturen van Soedanezen geen schending is van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM): "Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen."
De rechtbank in Leuven oordeelde zo aangezien betrokkene geen asielaanvraag indiende. De vasthouding is dus wettelijk en onze diensten kunnen de organisatie van de terugkeer van deze personen verder zetten.
Luik oordeelt anders
Maar de rechtbank van eerste aanleg te Luik oordeelt in gelijkaardige dossiers dat er wel risico op schending artikel 3 mogelijk is, en de verwijdering vanuit het gesloten centrum van Vottem op straffe van dwangsom niet mag uitgevoerd worden. Daartegen tekende de Belgische staat derdenverzet tegen aan.
De rechtbank van Luik oordeelt woensdag dat het derdenverzet ongegrond is. "Ons beroep werd verworpen omdat het risico op schending van artikel 3 van de EVRM onvoldoende gemotiveerd werd, ondanks het feit dat betrokkene geen asielaanvraag indiende", zegt Francken via een persbericht.
'Alle rechtsmiddelen uitputten'
De verwijderingen vanuit Vottem mogen volgens de rechter in Luik niet doorgaan en dit zelfs op straffe van dwangsom van 20.000 euro per overtreding. "We zullen uiteraard de rechtspraak respecteren maar gaan alle rechtsmiddelen uitputten", laat Francken nog weten. "We tekenen dan ook beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg van Luik."
Het is het Hof van Beroep van Luik dat zich hierover zal moeten buigen, laat de woordvoerder van Francken aan BRUZZ weten.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.