Frans bureau de Portzamparc mag Europese wijk heraanleggen
De wedstrijd, om de buurt rond de Wetstraat in de Europese wijk een nieuw gezicht te geven, werd uitgeschreven door de Europese Commissie en het Brussels Gewest. In totaal namen 35 groepen deel. Daarvan werden vijf ontwerpen weerhouden.
Leefbare stadswijkDe internationale architectengroep rond de Fransman de Portzamparc, die hiervoor samenwerkt met de Belg Jacques Wirtz, Coteba Belgium en OVE ARUP, gaat met de opdracht aan de haal.
Het winnende ontwerp moet de komende vier maanden nog verder verfijnd worden, maar het leefbare stadsontwerp wist de jury te bekoren. Daarin is er plaats voor zowel kantoren als woningen. Hoogbouw wordt daarbij niet geschuwd.
"Hoogbouw is geen probleem als er aan de voet van de toren genoeg kwalitatieve openbare ruimten zijn met parkjes, handelszaken, restaurants en cafés," zegt Erwan Saliva van de winnende architectengroep.
De Europese Commissie krijgt 400.000 vierkante meter kantoren rond de Wetstraat, een verdubbeling van de huidige oppervlakte. Zo wil men de verspreiding van de Europese diensten in de wijk tegengaan.
"We moeten grotere en compactere gebouwen hebben. Dat is een voordeel op het vlak van kostenmanagement en mobiliteit," meent Siim Kallas, vice-voorzitter Europese Commissie.
De Wetstraat zelf vormt nu nog een brede centrale verkeersas doorheen de Europese wijk, maar zal over enkele jaren omgevormd worden tot een straat met twee rijstroken. Volgens de eerste plannen zal er weer een tram rijden in de Wetstraat, op eigen bedding.
Van een ondertunneling van de Wetstraat om het binnenkomend verkeer te verwerken, is er geen sprake. "Als de Wetstraat wordt heraangelegd, moet men er zeker rekening mee houden dat de straat nog gebruikt zal worden door auto's," waarschuwt minister-president Charles Picqué.
Vijf ontwerpenHet ontwerp van het winnende bureau zal, samen met dat van de vier andere kandidaten, tijdens de zomer tentoongesteld worden. Die vier andere kandidaten zijn het Belgische Xaveer de Geyter Architecten, het Britse Fletcher Priest Architects, het Nederlandse OMA en het Deens-Belgische JDS Architects.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.