Het Maximiliaanpark heeft woensdag bezoek gekregen van de burgemeester van de Franse gemeente Grande-Synthe, waar men al langer met transmigranten zit. Damien Carême pleit ervoor dat lokale besturen de opvang organiseren als de nationale overheid tegenstribbelt, en kwam die boodschap hier herhalen op uitnodiging van Ecolo-Groen.
Franse burgemeester bouwde kamp: 'Brussel moet zelf transmigranten opvangen'
Lees ook: Nieuwe arrestaties in Maximiliaanpark
"Hoeveel migranten zijn er hier?", vraagt Damien Carême (Europe Ecologie-les Verts) terwijl hij naar het Maximiliaanpark wijst. “Vierhonderd? Dat is helemaal niets. Hier is helemaal geen probleem!” Carême is burgemeester van Grande-Synthe, een Franse gemeente met ongeveer 24.000 inwoners, vlak bij Duinkerke.
Voor transmigranten is die plaats een toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. Grande-Synthe is de plek waar migranten – momenteel zijn het er 1.000 tot 2.000 - al jaren samenkomen in kampen om de oversteek te wagen. Damien Carême kan zich dan ook ervaringsdeskundige noemen.
‘Derde wereld’
Iets later kijkt de Franse burgemeester nog wat beter naar het park, waar op dat moment tientallen migranten zitten. “Dit is schandalig. Het lijkt hier wel de derde wereld.” Carême pleit voor een humane opvang van alle migranten. “Als de staat niets doet, moeten de burgemeesters het heft in eigen handen nemen”, vindt hij.
Dat deed Carême begin 2016 toen hij samen met Artsen Zonder Grenzen een kamp opende waar 1.300 migranten verbleven. De migranten verbleven er in houten hutten en hadden er sanitaire voorzieningen. Maar dat kamp brandde in april 2017 uit.
Vandaag verblijven duizend tot tweeduizend migranten in Grande-Synthe, voornamelijk in geïmproviseerde kampen in de ‘jungle’. De leefomstandigheden zijn er zeker niet beter dan in het Maximiliaanpark. “Ik heb de situatie niet onder controle”, geeft de burgemeester toe.
‘Macht bij burgemeesters’
Hij dreigt er nu mee om het migrantenkamp dat in 2017 getroffen werd door een grote brand te heropenen als de Franse overheid niet met een oplossing komt. Door daarmee te dreigen, kan hij nu terug aan tafel zitten met de Franse minister van Binnenlandse Zaken. “Er ligt een zekere macht bij de burgemeesters. Zij kunnen het voortouw nemen en druk uitoefenen op hogere overheden”, klinkt het.
En wat met het Maximiliaanpark? “Er zijn genoeg lege gebouwen”, zegt Carême. Als de federale regering niet voor opvang zorgt, moet Brussel dat maar doen, klinkt het. “Die migranten moeten dan begeleid worden en informatie krijgen over asiel aanvragen in België.”
Dat is niet toevallig ook waar Groen en Ecolo voor pleiten. “Door het non-beleid op federaal niveau”, zegt Brussels gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen), “moet de Stad Brussel het voortouw nemen, samen met het Gewest.”
“Bij ons in Grande-Synthe zien we trouwens dat heel veel transmigranten afstappen van hun wens om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan en in Frankrijk asiel willen”, zegt Carême nog. En als een asielaanvraag geweigerd wordt? “Dan moeten politici soms de moed hebben om hen toch te regulariseren, want ze zullen er toch zijn en blijven.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Maximiliaanpark , transmigrant , transmigranten , Asiel en Migratie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.