De strijd om het Sint-Katelijneplein is nog lang niet voorbij, als het van jongerenbeweging Free 54 afhangt. Vrijdag trapt het een derde seizoen van actievoeren af met een nieuwe “Free For All”-protestpicknick.
Free54 blijft zich verzetten tegen privatisering Sint-Katelijneplein
Lees ook: Free54 viert 'half overwinningsfeest'
Toen Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR) in 2015 de toestemming gaf aan verschillende restaurants rond het Sint-Katelijneplein om er een terras te plaatsen tijdens de zomermaanden, was dat niet naar de zin van de jongeren die het plein al jaar en dag als uitvalsbasis en ontspanningsplek gebruiken.
Zij oordeelden dat een deel van de publieke ruimte werd opgeofferd ten voordele van de commerce, en er zodoende minder plaats over was voor de minder kapitaalkrachtige jongeren. Bovendien werden voor de plaatsing van de terrassen verschillende banken en vuilnisbakken weggehaald.
Toegevingen
Dit leidde tot het ontstaan van de actiegroep Free 54. Het collectief organiseert protestpicknicks waarbij honderden jongeren het plein inpalmen om de publieke ruimte weer op te eisen. Ze bouwden ook al bankjes gehoor te geven aan de wens van Lemesre om niet meer op de grond te zitten, maar die werden afgebroken door het stadsbestuur.
Uiteindelijk kwam schepen Lemesre met veel tegenzin over de brug met toegevingen. De zitbankjes kwamen terug en de oppervlakte aan horecaterrassen werd ingeperkt.
Meer openbare toiletten
Toch volstaat dit nog niet voor de actievoerders, zo blijkt uit de aankondiging van een nieuwe protestpicknick deze vrijdag. "Jongeren worden weggejaagd door de politie," zegt Nils Coppens van Free54. "Dat getuigt van weinig openheid van de politiek. We willen dat politici erkennen dat er ook jongeren zijn op het plein, en dat ze die betrekken bij hun beslissingen."
Het collectief zal dan ook zijn oproep herhalen om de rest van de banken en de vuilnisbakken terug te plaatsen, om de waterkranen en de urinoirs te herstellen, en dat er ook degelijke openbare toiletten voor vrouwen komen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.