Wie 7,5 miljoen dollar in investeringen verliest of een project op het werk doet mislukken, hangt dat doorgaans liever niet aan de grote klok. Maar op FuckUp Nights in het Beurscafé zijn faalverhalen meer dan welkom. “Als falen niet zo’n taboe was, zouden we veel efficiënter werken.”
FuckUp Night: ‘Falen is geen taboe meer’
Donderdagavond in het Beurscafé. Nele Claeys van Vredeseilanden is duidelijk een beetje zenuwachtig als ze het woord neemt. Logisch, want vertellen over een mislukking is niet evident. Het project met Congolese boeren waaraan ze maandenlang werkte, faalde tot twee keer toe.
“Zeker in de ngo-wereld is het heel moeilijk om toe te geven dat je iets geprobeerd hebt dat niet werkt. Want je gebruikt geld uit giften, en donateurs geven niet graag als ze horen dat je projecten mislukken.”
Nochtans is falen doodnormaal, en zelfs de meest succesvolle mensen slagen niet in alles wat ze doen. Alleen wordt daar te weinig over gepraat, zegt Kira Van den Ende, een van de initiatiefneemsters van de Brusselse FuckUp Nights. “We horen zo veel verhalen waarin succes wordt verheerlijkt. Maar slagen wordt daarin ook vaak te simpel voorgesteld. Wij vinden dat faalverhalen het evengoed verdienen om gehoord te worden.”
FuckUp Nights zag twee jaar geleden het levenslicht in Mexico, toen vijf vrienden vonden dat het tijd werd om het taboe rond falen te doorbreken. Ondertussen doen meer dan veertig steden mee, en nu dus ook Brussel. “We willen vooral aantonen dat er tussen slagen en falen vaak een grijze zone zit", zegt Van den Ende. "We streven naar, om het met Alain De Botton te zeggen, a gentler philosophy of success".
7 miljoen dollar kwijt
Op een FuckUp Night komen drie mensen vertellen hoe ze hun onderneming of project grondig in de vernieling hebben gereden. Carolina Mem Correa de Sa bijvoorbeeld, die een online bedrijfje startte dat Europese studenten in contact wilde brengen met Amerikaanse universiteiten.
Maar conflicten met de medeoprichter van het bedrijf deden haar er de stekker uittrekken. “Het ging zo ver dat we ruzie maakten over het lettertype op ons visitekaartje. We konden elkaar niet meer luchten.” Carolina vertrok terug naar Europa, maar merkte al snel dat iedereen haar als een mislukking zag. Ook zij vindt dat er meer tolerantie zou moeten komen voor wie probeert en faalt.
Want, en dat is de essentie van FuckUp Night, we kunnen vaak meer leren uit elkaars faalervaringen dan uit succesverhalen. “Negeer nooit sluimerende conflicten”, drukt Carolina het publiek op het hart. “Haal er desnoods een derde partij bij, of een therapeut. Je brengt immers meer tijd door met je businesspartner dan met je lief.”
Ook Leo Exter weet precies waar het is misgegaan, toen hij meer dan tien jaar geleden zowat 7,5 miljoen dollar ophaalde voor zijn bedrijf dat hij even later voor 300.000 euro weer moest verkopen. “Arrogantie. We wisten veel te weinig over de sector waarin we werkten, we dachten te theoretisch. En we gaven geld uit zonder dat er iets binnenkwam.”
Exter gebruikt zijn ervaring in een nieuw bedrijfje, waarin hij jonge starters begeleidt. “Bescheidenheid en bereidheid om naar advies te luisteren, dat is de sleutel tot succes.”
Nele Claeys hoopt ondertussen dat ook in de ngo-sector mislukken minder taboe zal worden. “Nu wordt dat verstopt, en maken we allemaal dezelfde fouten. Stel je voor dat we die kennis zouden delen; we zouden veel efficiënter werken.”
Claeys vond uiteindelijk trouwens een oplossing voor het project in Congo. “En dat zou nooit gebeurd zijn als we niet eerst hadden gefaald.” Claeys haalde met haar verhaal de Nederlandse prijs voor de Briljantste Mislukking binnen.
De organisatoren van de avond hoeven alvast niet van een fuckup te spreken: het Beurscafé zit helemaal vol, achteraf worden de sprekers bestookt met vragen. “Steeds meer mensen beseffen dat de nadruk op succes onrealistische verwachtingen creëert, en ze horen graag hoe anderen daarmee omgaan”, verklaart Van den Ende de interesse. “Faalverhalen steken hun middelvinger op naar de enorme druk die de maatschappij op ons legt.”
Fuck Up Nights nodigt voortaan elke tweede donderdag van de maand drie sprekers uit. De toegang is gratis.
Lees meer over: Samenleving , Events & Festivals
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.