G1000: 800 deelnemers brainstormen over de samenleving
Lees ook: G1000 krijgt drie Brusselse spin-offs
"Heel het land spreekt", luidt de ondertitel van het de G1000. 5.000 geïnteresseerden posten de voorbije maanden online hun vragen over onze samenleving. De top drie daarvan kwam vrijdag aan bod, aangevuld met één extra vraag. De deelnemers bogen zich aan tafels van tien over de sociale zekerheid, welvaart in tijden van financiële crisis en immigratie. Bedoeling is tot een reeks voorstellen van oplossingen te komen, die een G32 nadien op punt zal stellen. Tegen het voorjaar van 2012 moet dat een reeks concrete aanbevelingen opleveren voor de nieuwe regering.
Voorlopig leverden de gesprekken geen revolutionaire nieuwigheden op. Inzake werkloosheid kwamen voorstellen bovendrijven zoals het optrekken van de minimumlonen en het beperken van uitkeringen in de tijd. Het pensioenstelsel moet voor de deelnemers dan weer transparanter en gelijker, maar bijvoorbeeld ook de vrijheid bieden om als gepensioneerde nog bij te klussen.
'Geen honderd oplossingen voor probleem'
Die parallel met de politici verbaast medeorganisator en politicoloog Dave Sinardet niet. "Er zijn nu eenmaal geen honderd oplossingen voor een probleem," verduidelijkt hij. Bovendien kregen eerder reeds gelanceerde ideeën zeker niet altijd een eerlijke kans. Electorale afwegingen, vastgeroeste structuren en dito denkkaders staan dat nog vaak in de weg," aldus Sinardet.
Minstens zo belangrijk als de inhoud van de voorstellen is voor Sinardet het aanzwengelen van het publieke debat en het betrekken van werkelijk alle bevolkingslagen daarin. "Vandaar ook dat we zelf op zoek gingen naar de deelnemers en niet uitgingen van zelfselectie," merkt hij nog op.
Aan aandacht was er alvast geen gebrek. Er waren internationale journalisten van onder meer Al Jazeera en Euronews aanwezig.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.